https://www.flickr.com/photos/bammatter/41206265624/in/photolist-25MfTaA-F6z5hN-7NBe3C-GcfYED-2nHwxxg-2krXFeH-2nsMZ7k-2miRKxU-2neYpjM-2ndLbc7-m5nwq-m5nwg-2nFUfhR-2mCBevG-2kYMpFD-2iyW9Gb-2mPH45C-D33rMe-2neYb8e-r1T2pC-8c7FMT-26fMvbm-Qht8bW-5wEQpL-W541ma-2iXRGac-HCC6iM-2jvNQYk-7Brtsd-bjfTMp-9hTsfe-aqmPq-RP94he-QaNeU3-Mee9ta-46Rpnp-2muZkMH-8hQxxY-9hTsdn-6pNd7n-rrKKUM-o7ASwg-3f61FB-2kF7cbN-2kF6DPP-xoHtWx-23wDVWA-NgHAKE-2kF331s-BdWvss

18.06.2025 Скопје

Според ново истражување, само една земја би можела да се прехрани сама ако се запре целата меѓународна трговија со храна. Истражувачи од Универзитетот во Гетинген во Германија и Универзитетот во Единбург анализирале податоци за производството на храна од 186 земји. Резултатите покажале дека Гвајана е единствената земја што може да биде целосно самоодржлива во сите седум клучни групи на храна на кои се фокусирала студијата.

Кина и Виетнам се на второ место, произведувајќи доволно храна за да ги задоволат потребите на своето население во шест од седумте категории.

Само една од седум земји ја исполнува квотата во пет или повеќе категории на храна, додека повеќе од една третина се самоодржливи во само две или помалку групи.

Шест земји: Авганистан, Обединетите Арапски Емирати, Ирак, Макао, Катар и Јемен,  не се во можност да ги задоволат потребите на своето население во која било група на храна.

Дури и со малку толеранција, како што е градењето на економските сојузи на неколку земји, се појавија слични модели. Ниту една економска унија не произведува доволно зеленчук за да го нахрани целото свое население.

За да ги пополнат празнините и да ги задоволат нутритивните потреби на своето население, повеќето земји се потпираат на трговијата. Сепак, многу земји сè уште зависат од трговските партнери за повеќе од половина од нивниот увоз, што ги прави особено ранливи на пазарни шокови.

Одржувањето на разновидни трговски мрежи меѓу земјите и регионите е клучно за идните снабдувања со храна, велат од истражувачкиот тим.

Меѓународната трговија и соработка со храна се неопходни за здрава и одржлива исхрана. Сепак, големата зависност од увоз од поединечни земји може да ги направи нациите ранливи, вели Јонас Стел, економист за развој на Универзитетот во Гетинген.

Градењето отпорни синџири на снабдување со храна е императив за обезбедување на јавното здравје, се заклучува во истражувањето.

Подготвено од М.Д.

About Author