D76243D6-C284-48AB-A854-D51B08D95D25

03.06.2025 Скопје

Иако некои студии укажуваат на можните придобивки од умерената консумација на црвено вино за здравјето на срцето, важно е да се напомене дека алкохолот носи и бројни ризици, особено кога се консумира во поголеми количини. Најголемиот предизвик е да се најде рамнотежа и да се биде свесен за ефектите на алкохолот врз телото, особено кога станува збор за сериозни болести.

Најновата голема студија ја испитуваше врската помеѓу консумацијата на алкохол и ракот на панкреас. Оваа болест е меѓу десетте најчести видови на рак и често се открива во доцна фаза, кога шансите за лекување се значително помали. Научниците анализирале податоци од речиси 2,5 милиони луѓе во просек од 16 години и заклучиле дека зголемената консумација на алкохол може да го зголеми ризикот од развој на овој облик на рак.

Резултатите покажаа дека жените кои пијат една до две чаши вино, пиво или жестоки пијалаци дневно (приближно 1,2 dcl вино, 2,5 dcl пиво или 0,3 dcl жестоки пијалаци) имаат 12 проценти поголем ризик од рак на панкреас во споредба со оние кои пијат помалку. Кај мажите, консумирањето од две до четири чаши вино, пиво или жестоки пијалаци дневно го зголемува ризикот за 15 проценти, додека повеќе од четири чаши дневно го зголемува ризикот за дури 36 проценти.

Пивото и жестоките пијалаци се особено ризични, додека виното не покажа значајна поврзаност со овој облик на рак. Експертите забележуваат дека податоците за внесот на алкохол се добиени преку самопријавување, што може да доведе до потценување на реалниот внес.

Важно е да се нагласи дека, според експертите, помалите количини алкохол се секогаш побезбедни, а кога станува збор за здравјето, помалку е подобро. Ако сакаме да го намалиме нашиот ризик, добра идеја е редовно да ги преиспитуваме нашите навики за пиење и да бараме поддршка или совет од професионалец доколку е потребно.

Подготвено од М.Д.

About Author