Basket-of-blueberries

08.05.2025 Скопје

Црниот дроб е втор најголем орган во телото по кожата. Неговата примарна функција е да ги отстрани токсините од телото, но исто така ги обработува хранливите материи од храната, ја филтрира крвта, ги метаболизира лековите што ги земате, произведува хемикалии кои помагаат во згрутчувањето на крвта, произведува жолчн течност и помага во регулирањето на шеќерот во крвта.

Неалкохолен масен црниот дроб не е поврзан со консумирање алкохол, како што сугерира името, но се карактеризира со воспаление на црниот дроб што може да доведе до истата штета предизвикана од прекумерна консумирање алкохол.

Оваа болест на црниот дроб е предизвикана од вишок маснотии во црниот дроб. Масните наслаги се натрупуваат во црниот дроб, обично како резултат на дебелина, висок шеќер во крвта или високи нивоа на триглицериди.

Боровинките имаат највисока концентрација на антоцијанини, природниот пигмент што им ја дава таа прекрасна синкава боја. Податоците покажуваат дека антоцијанините можат да го спречат оксидативниот стрес што може да се појави во црниот дроб и со тоа да го намалат воспалението на црниот дроб – објаснува д-р Лорин Манакер.

Антоцијанините нормално се наоѓаат во кората на црвено, виолетово и сино овошје, зеленчук и житарки. Истражувањата покажаа дека нивниот удел е пропорционален на интензитетот на бојата. Значи, боровинките, капините, малините, брусницата и јагодите се добри извори на антиоксиданси. И колку е поинтензивна бојата, толку подобро бидејќи укажува на поголема количина на антиоксиданси. Но, Лорин предупредува, тоа не значи дека треба да јадете огромна чинија полна со боровинки.

Консумирањето премногу овошје води до внесување премногу фруктоза, што може да има негативен ефект врз црниот дроб – вели нутриционистот.

Подготвено од М.Д.

About Author