f647e0d17bba8d80efa5ae11d34ca2a1--frankfurt-main-sidewalks

30.05.2025 Скопје

Од 2026 година, стапката на ДДВ за угостителските услуги ќе се намали од 19 отсто на 7 отсто. Сепак, посетителите на рестораните не треба да очекуваат пониски цени за стекови, чорби или помфрит. Причината лежи во драматичното зголемување на трошоците за бизнисот кои ги „јадат“ сите потенцијални заштеди.

Владата на неодамнешниот состанок на коалицијата одлучи да ги намали даноците за угостителскиот сектор. Иако оваа мерка треба да го олесни работењето, реалноста е дека гостите нема да видат никакви промени во нивните сметки.

Три клучни причини зошто цените нема да паднат се тоа што трошоците за работна сила и енергија продолжуваат да растат, а неодамна, угостителите се соочија со зголемување на платите за дури 30 отсто. Цените на енергијата буквално експлодираа.

Дали одењето во ресторани конечно ќе стане поевтино? За жал, не! Сите претставници на индустријата нагласуваат дека гостите не треба да очекуваат пониски цени.

Ингрид Хартгес (65), главен директор на здружението DEHOGA, неодамна го изјави следново: „Дали и на кој начин угостителите ќе реагираат на намалувањето на ДДВ на 7 проценти е исклучиво нивна деловна одговорност.“

Понискиот ДДВ ќе им обезбеди на компаниите простор да ги задржат вработените, да го подобрат квалитетот или да направат многу потребни инвестиции. За 40 отсто од угостителите, тоа е дури и прашање на опстанок, бидејќи се плашат дека во 2025 година ќе влезат во зоната на загуби.

Јоханес Ломаер од Дрезден потврдува: „Намалувањето на ДДВ може да спаси некого од банкрот, но не станува збор за намалување на цените за гостите“. Ломаер управува со два ресторана во Дрезден и хотел во Офенбах и истакнува: „Во последните години, индустријата бележи зголемување на трошоците за работна сила за 30 отсто, додека цените на енергијата, овошјето, зеленчукот и месото експлодираа. Намалувањето на ДДВ само малку ќе го намали притисокот врз трошоците“, вели тој.

Цените на месото, зеленчукот и основните состојки континуирано се зголемуваат

„Намалувањето на ДДВ ни овозможува само да бидеме во чекор со растот на трошоците, а не да ги намалуваме цените“, објаснува Бастијан Вегнер, сопственик на ресторан.

Дури 40 отсто од угостителските објекти се соочуваат со опасност од затворање. „Оваа мерка може да спаси некои објекти, но нема да доведе до поевтина храна“, вели Јоханес Ломаер, сопственик на два ресторана во Дрезден.

Што ќе биде поефтино?

Оброци во ресторани (сега 7 отсто ДДВ)

Храна за носење (веќе има намален данок)

Што останува исто?

Сите пијалоци (19 отсто ДДВ)

Енцо Вебер, економист специјализиран за пазарот на трудот, истакнува: „Цените во угостителската индустрија растат во согласност со другите услужни индустрии. Зголемувањето на минималната плата на 15 евра претставува огромен товар за овој сектор“, вели тој.

Наместо да ги намалат цените, угостителите ќе ги искористат заштедите за да ги зголемат платите за вработените, да ги реновираат објектите и да го подобрат квалитетот на услугата.

Значи, иако данокот се намалува, вашата сметка за ресторанот во 2026 година ќе биде потполно иста. Единствената добра вест? Оваа мерка може да ги спаси некои од вашите омилени ресторани од затворање.

Подготвено од М.Д.

About Author