
06.05.2025 Скопје
Покрај домашните туристи во Хрватска, поточно во приморскиот центар Биоград, најбројни беа туристи од Словенија, но и Германци, Чеси, Срби… Иако сезоната е на почеток, кафулињата и рестораните ги отворија своите врати и ги покажаа своите цени.
Нѐ изненадија. На кампот има околу 2.000 гости, и кампери и мобилни куќи. Отворивме, но не знаеме дали ќе продолжиме од понеделник. Нема луѓе за работа – изјавила келнерка во едно од кафулињата.
Цените само ќе растат.
Цените досега останаа исти како и минатата година, а сигурно ќе се зголемат во сезоната, барем од половина евро до едно евро. „Па, бидејќи се во продавницата, сепак вреди да се јаде нешто надвор“, рече друга келнерка во ресторан што ги отвори своите врати порано.
Дел од угостителските објекти се реновираат, работат со полна пареа. Се поставуваат нови покриви, а ентериерите се уредуваат за да бидат подготвени да ги пречекаат гостите. А цените се, како што велат хрватските медиуми, „подносливи“.
Цената на топка сладолед се движи од 2 до 3,5 евра. Стапчињата за сладолед се 5 евра, лепче во масло е 4 евра.
Пиците се класични, од 11 до 15 евра, во зависност од видот. Коктелите чинат од 6 до 10 евра, но варираат од кафуле до кафуле. Ладениот чај „Лонг Ајленд“ чини 9 евра, а „Кампари шприц“ 7,5 евра.
На самиот брег платив помалку за кафе со млеко отколку во едно соседско кафуле во Загреб, 1,80 евра, што пријатно ме изненади. Во кафуле на 200 метри оддалеченост цената е 2,20. Кока-кола е околу 3,50 евра, лимонада 3 евра – рече една жена од Загреб.
Продавниците и трговските центри генерално имаат исти цени како и во континенталниот дел од земјата. Цените се малку повисоки во малите приватни продавници, што е вообичаено. Она што е изненадувачки е што некои кафулиња, киосци, па дури и месарници не прифаќаат плаќања со картички.
„Ако ова не ти е скапо, не знам што е.“
Сепак, луѓето во коментарите не беа толку ентузијастични.
Топка сладолед за 2 до 2,50 евра не е надуена цена за вас? И нема потреба да трошиме зборови за квалитет. Повеќе или помалку истото важи и за сите други цени и квалитет на угостителските услуги. Тоа е лотарија да се наиде на навистина квалитетно јадење. Дури и да е платено со злато, нема гаранција дека ќе биде вкусно – вели еден од коментарите.
И други размислуваат слично:
„За малку пари, летајте до Малта или Грција и уживајте по нормални цени. Овие треба да се избегнуваат по секоја цена“, „Какви цени, претежно храна со слаб квалитет, преполни плажи…“.
Подготвено од М.Д.