l

28.04.2025 Скопје

Градот со најмногу ресторани со ѕвездички на Мишелин не е, како што можеби претпоставувате, Париз. Некои можеби долго време го сметаа за гастрономска престолнина на светот, а можеби и е престолнина на земјата од која потекнува „Мишлен Тајрс“ (која го издава водичот), но нема најмногу наградувани ресторани. Ниту Њујорк (иако има респектабилен број), Лондон или Хонг Конг. Не, градот со најмногу ѕвездички на Мишелин не е никој друг освен Токио, кој се гордее со 194 ресторани со најмалку една ѕвезда.

Токио е најголемиот град во светот, со поголема метрополитенска област која има население од над 37 милиони, па затоа е логично дека ќе привлече некои од најголемите готвачи во светот. Како што можеби претпоставувате, поголемиот дел од рестораните во Токио признати од Мишелин се специјализирани за јапонска кујна, честопати послужена како каисеки (формализирано мени за дегустација) или капо (нешто порелаксирано фиксно мени). Кагуразака Ишикава, Канда и Гинза Китагава се одлични примери.

Исто така, постојат многу признати ресторани за суши, иако некои од најпознатите примери не се подобни за ѕвезди на Мишелин. Сукијабаши Џиро, шанкот за суши во метрото овековечен од „Jiro Dreams of Sushi“, ги отстрани своите три ѕвезди на Мишелин во 2020 година бидејќи повеќе не прифаќа резервации од јавноста. Истото важи и за Суши Саито, друг ресторан на кој му беа одземени своите три ѕвезди на Мишелин. (Филијала на Сукијабаши Џиро во блиските ридови Ропонги, која прифаќа резервации, има две ѕвезди.)

Иако повеќето ресторани со ѕвезди на Мишелин во Токио служат јапонска храна, не сите го прават тоа. Некои ресторани, дури и оние со највисоко одликување од три ѕвезди на Мишелин, се фокусираат на други кујни, без разлика дали се споени со јапонска кујна или самостојно. Има многу француска застапеност, со ресторани како Quintessence, L’Osier и Joël Robuchon Tokyo (основани од готвачот со најмногу ѕвезди на Мишелин во историјата) кои сите заработуваат три ѕвезди.

Исто така, тука е и Сазенка, ресторан основан од јапонскиот готвач Томоја Кавада како фузија помеѓу јапонската и кинеската кујна. Постои дури и италијански ресторан, „Арома Фреска“, иако не очекувајте шпагети со црвен сос: фокусот е на состојки од јапонско потекло употребени на уникатни начини, како што се тестенините капелини со ракчиња ботан еби….

Менито е ретко евтино, а тоа важи и во Токио како и на кое било друго место. На пример, во Сазенка, Signature Degustation Course ќе ве чини 49.500 јени – или 345,32 долари. Во Ишикава, пак, дегустациското мени може да чини 35.250 јени (245 долари). Сепак, ниту еден од овие ресторани не е толку скап како најскапиот ресторан со Мишелин ѕвезди во Токио, Гинза Китафуку, чие дегустациско мени фокусирано на ракови чини 2.130 долари по лице.

Подготвено од М.Д.

About Author