BURGER

24.02.2025 Скопје

Ако една од нашите здравствени цели е поддршка на кардиоваскуларното здравје, веројатно сме запознаени со придобивките од медитеранската и ДАШ диетите. Сепак, покрај видовите на исхрана кои го поддржуваат здравјето на срцето, постојат и такви кои му штетат, а кардиолозите истакнаа еден вид како најлош.

Тројца кардиолози се согласуваат дека исхраната полна со високо преработена храна – богата со шеќер, сол и заситени масти – значително му штети на здравјето на срцето. Кардиологот Др. Меган Камат нагласува дека адитивите како конзерванси и бои, вообичаени во овие намирници, дополнително го оптоваруваат срцето, а научните истражувања го поврзуваат високиот внес на натриум со 19 отсто зголемен ризик од кардиоваскуларни болести.

Кардиологот Др. Моханкришан Сатјамортли ги советува луѓето со кардиоваскуларни болести или оние кои имале срцев или мозочен удар да избегнуваат диета базирана исклучиво на месо (диета на месојади), бидејќи може да доведе до високи нивоа на холестерол и воспалителни процеси.

„Доколку се одлучите за нова диета и таа има негативно влијание врз вашиот холестерол, треба да размислите повторно дали таа диета е соодветна за вас“, вели кардиологот и научник др. Савала Гусех за парада.

И покрај ова, не постои една диета која одговара на сите; се препорачува зголемен внес на свежо овошје, зеленчук, јаткасти плодови и помали, почести оброци. Др. Камат додава: „Диетата од целосна храна и растителна основа би била најдобра за здравјето на срцето. Целта на пет порции овошје и зеленчук дневно и пијте многу вода“.

Доколку се сомневаме во влијанието на исхраната врз срцето, експертите препорачуваат да разговараме со лекар или нутриционист.

Подготвено од М.Д.

About Author