21.10.2024 Скопје
Медот се продава се послабо, а европскиот пазар е полн со фалсификуван, евтин мед.
Затоа и самите професионални пчелари сега се активираат и сакаат да се одбранат од фалсификуваниот мед: „Лажните што стојат зад сè пониските продажни цени се толку софистицирани што тешко можат да се разоткријат дури и во лабораторија“, објаснува првиот човек на Пчеларите. Здружението, Бернхард Ховел.
Анализа на мед со ДНК тест
Претседателот на Европската асоцијација на професионални пчелари (EPBA) затоа побара посебен тест со различни методи отколку во Германија: „Бевме успешни со ДНК анализа во Естонија“.
Откриена сериозна измама: Од 30 видови мед од германските супермаркети (од евтин до органски), 25 биле прелиени со евтин шеќерен сируп.
Медната „веганска“ лага
Резултатите покажуваат дека во фалсификуваниот мед е додаден сируп од фруктоза, кој го произведуваат генетски модифицирани бактерии и го имитира природниот шеќерен профил на пчелите.
Добавувачите во Израел и САД рекламираат замени за мед „без пчели“ кои се произведуваат во големи индустриски капацитети – гарантирано дека веднаш ќе поминат лабораториски тестови.
„Тогаш се продава како „вегански“ мед, но веќе нема никаква врска со медот“, вели Бернхард Хевел и додава: „Затоа што всушност е забранет генетски инженеринг“.
Пчеларите се борат против фалсификаторите на мед
Сега пчеларите сакаат да стават крај на организираните фалсификатори на мед и да го спасат вистинскиот мед: „Ги здруживме силите со увозниците и трговијата со храна и ги повикавме Европската комисија, Агенцијата за заштита на потрошувачите, полицијата и Европол“, вели Бернхард Ховел сè уште е актуелен, сè уште не може да се објавуваат фалсификувани марки за мед.
Вака потрошувачите можат да се заштитат: „Купувајте од локален пчелар или внимавајте на Германија како земја на потекло“, советува првиот човек на Пчеларското здружение. Со цел да се финансираат дополнителни ДНК анализи (250 евра по тест), професионалните пчелари во Германија собираат донации.
Извештајот на ЕУ за контрола на медот покажува дека 46 отсто од 320 испитани примероци мед биле разредени со шеќерен сируп. Затоа ЕУ донесе построги правила за означување на земјата на потекло на медот.
Подготвено од М.Д.