19.09.2024 Скопје
Една неодамнешна студија идентификуваше повеќе од 3.600 хемикалии кои се користат во амбалажата или подготовката на храната во човечкото тело, од кои некои претставуваат значителен ризик по здравјето.
Резултатите од истражувањето откриваат дека иако некои хемикалии се добро познати, други остануваат главно непроучени. Водечкиот автор на студијата, Биргит Геуке од швајцарската Фондација за пакување на храна Форум, изрази загриженост за откритието, наведувајќи дека околу 100 од овие занемарени хемикалии предизвикуваат голема загриженост за здравјето на луѓето.
Хемикалии како PFAS и бисфенол А се пронајдени во човечкото тело и веќе се цел на забрана. Сепак, Геуке ја нагласи потребата од понатамошни истражувања, истакнувајќи дека речиси и да нема докази за здравствени ефекти од други хемикалии. Таа, исто така, истакна дека иако студијата покажува дека овие хемикалии се во човечкото тело, не може дефинитивно да докаже дека тие доаѓаат само од амбалажата на храната, бидејќи се можни и други извори на изложеност.
Истражувањето вклучувало анализа на бази на податоци кои ги следат хемикалиите во човечките примероци. Тимот очекувал да пронајде неколку стотици хемикалии, но наместо тоа, идентификувал дури 3.601, што претставува 1/4 од сите познати хемикалии кои доаѓаат во контакт со храната (според податоците од FCC на САД). Овие хемикалии можат да мигрираат од материјалите за амбалажа како пластика, хартија и метал, како и од други делови од процесот на производство на храна, како што се подвижни ленти и кујнски прибор.
Меѓу хемикалиите кои предизвикуваат голема загриженост се PFAS, исто така наречени „засекогаш хемикалии“, кои се поврзани со различни здравствени проблеми. Бисфенол А, кој ги нарушува хормоните, е забранет од шишињата за бебиња во многу земји, додека исто така се откриени и фталати, кои се поврзуваат со неплодност.
Дуан Мелор од Универзитетот Астон, кој не бил вклучен во истражувањето, ја пофали студијата како многу темелна работа, но предупреди дека таа не ја кажува целосната приказна за тоа колку се изложени луѓето. Тој советува јавноста да бара подобри информации од производителите на храна и да ја минимизира непотребната изложеност на хемикалии преку нивните наведени можни извори.
Европската унија се движи кон забрана на PFAS во пакувањето храна и планира да спроведе слична забрана за бисфенол А до крајот на 2024 година.
Подготвено од М.Д.