16.09.2024 Скопје

Алкохолот може да предизвика стомачни проблеми, но ако знаете што има најлоши последици за вашето тело, тогаш можете да го избегнете.

Силните и концентрирани алкохолни пијалоци најмногу ќе го оштетат гастроинтестиналниот тракт. Затоа, најдобро е да избегнувате алкохолни пијалоци кои содржат висок процент на алкохол, обично над 40%. Овие пијалоци вклучуваат дестилати како што се вотка, виски, рум, џин и текила. Поради високата содржина на алкохол, овие пијалоци често се консумираат во помали количини и се користат како основа за коктели.

Зајакнати вина и пива со висока содржина на алкохол не се добри ниту за желудникот. Некои алкохолни пијалоци, исто така, може да содржат одреден сет на јаглени хидрати наречени FODMAPs – скратено за ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли.

Ова се видовите на јаглехидрати кои некои луѓе тешко ги варат, што може да предизвика дигестивни проблеми како што се надуеност, гасови, болки во стомакот, дијареа и запек.

Некои алкохолни пијалоци може да содржат високи нивоа на FODMAPs. На пример, пивото и некои вина можат да бидат проблематични за чувствителните луѓе. Од друга страна, дестилираните пијалоци како вотка и џин обично се побезбедна опција, бидејќи содржат помалку FODMAP.

Ако имате нетолеранција на FODMAP, тогаш пиењето алкохол со висока содржина на алкохол може да предизвика надуеност и стомачна болка. Затоа, најдобро е да избегнувате да пиете рум, порто, шери и слатки вина како Москато. Најдобар алкохол за оние со чувствителен стомак се пијалоците со малку алкохол и ниско ниво на шеќер, како што се лесни лагери и вински шприцови. Вотката и џинот се добри опции за лицата со нетолеранција на FODMAP, но имаат поголем процент на алкохол.

Главоболка од пиење

Главоболката после пиење алкохол е позната како составен дел на мамурлакот и може да биде предизвикана од различни фактори, вклучувајќи дехидрација, присуство на конгениери (хемиски соединенија кои се наоѓаат во алкохолните пијалоци) и индивидуална чувствителност.

Еве неколку алкохолни пијалоци за кои е познато дека предизвикуваат главоболки:

Црвено вино

Содржи високо ниво на танин и хистамин, што може да предизвика главоболка кај чувствителните лица.

Темни пијалоци

Пијалоците како виски, бурбон и темниот рум содржат повеќе сродни состојки, што може да придонесе за посилен мамурлак.

Шампањ

Поради високата содржина на јаглерод диоксид, шампањот може да ја забрза апсорпцијата на алкохолот во крвотокот, што може да доведе до побрз и посилен мамурлак.

Од друга страна, пијалоците како вотка, џин и текила, кои содржат помалку сродни состојки, имаат тенденција да предизвикуваат помалку главоболки.

Конгенерите се хемиски соединенија кои се наоѓаат во алкохолните пијалоци, кои се формираат при ферментација и дестилација. Тие вклучуваат различни алкохоли, алдехиди, естри и танини. Конгенерите се присутни во поголеми количини во темните алкохолни пијалоци како што се вискито, бурбонот и црвеното вино и предизвикуваат подолги и посилни главоболки.

Конгенерите придонесуваат за главоболки и мамурлак на неколку начини: некои се токсични и предизвикуваат воспаление и стрес во телото; самиот алкохол го дехидрира телото, а сродните супстанции може дополнително да го влошат овој ефект; телото мора да ги разгради конгенерите, што може дополнително да го оптоварува црниот дроб и да ги продолжи симптомите на мамурлакот.

Подготвено од М.Д.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *