pivo-2-960x640

25.09.2024 Скопје

Пивото без алкохол станува сè попопуларно во последниве години, бидејќи потрошувачката на пиво опаѓа.

Тобијас Золо, главен производител на пиво на Вајхенстефан, најстарата пиварница во светот, има тајна: тој навистина сака пиво без алкохол.

Тој вели дека ужива во безалкохолно пиво кога работи или на пауза за ручек.

Според него, има ист вкус, но помалку калории од безалкохолните пијалоци благодарение на процесот на испарување на алкохолот.

„Не можете да пиете пиво секој ден, за жал“, истакна тој.

Во Вајхенстефан, кој е основан во 1040 година од бенедиктински монаси, безалкохолното пиво сега учествува со 10 отсто од производството.

Дури и на Октоберфест, веројатно најпознатата ода на алкохолот во светот, пивото без алкохол е на менито.

За безалкохолно пиво треба да платите исто како и за алкохолно пиво – меѓу 13,60 и 15,30 евра за кригла од литар, но ќе се спасите од мамурлак.

Оваа година за прв пат во Минхен беше отворена пивница во која се служи исклучиво безалкохолно пиво.

Die Nul, што значи „нула“ на германски, летово служи безалкохолно пиво, коктели и други безалкохолни пијалоци во близина на главната железничка станица во градот.

Волтер Коениг, генерален директор на Друштвото за истражување на хмељ, рече дека истражувачите морале да одгледуваат специјални сорти на хмељ за пиво без алкохол за да не се изгуби автентичната арома.

Според него, клиентите не се грижат за тоа.

„Тие само сакаат да знаат дека она што го пијат е исто толку добро како и традиционалното пиво со алкохол“, рече тој.

Подготвено од М.Д.

About Author