13.08.2024 Скопје
Сите знаеме дека треба да се избегнуваат газирани пијалоци, засладени сокови и слатки. Но, тешко е да се одолее на желбата за слатки и нереално е да се очекува дека целосно ќе ги исфрлиме засладените производи од нашата исхрана.
Сепак, колку шеќер е премногу?
Експертите предупредуваат дека дневниот внес на шеќер не треба да надминува 25 грама, што е еквивалентно на 6 лажички.
Ова е вкупно околу 10% од дневниот препорачан внес на калории. И тука се сите опасности од прекумерното консумирање шеќер.
Јаглехидратите, вклучувајќи го и шеќерот, брзо се вари и се ослободуваат во нашиот крвоток. Шеќерите се едни од најмалите молекули на јаглехидрати, па затоа не им треба долго време да влезат во нашиот крвоток. Зголемената потрошувачка на шеќер во исхраната може да доведе до зголемување на шеќерот во крвта со текот на времето, што го зголемува ризикот од дијабетес тип 2, срцеви заболувања, висок крвен притисок и мозочен удар.
Високиот крвен притисок обично се поврзува со прекумерна потрошувачка на сол, но е директно поврзан и со зголемениот внес на шеќер во организмот.
Флуктуираното ниво на шеќер во крвта и зголемувањето на нивото на кортизол доведуваат до намалување на енергијата, а потоа се чувствувате раздразливо, уморно, па дури и тажно. Покрај тоа, постои и врска помеѓу прекумерното консумирање шеќер и депресијата.
Прекумерниот внес на шеќер, особено ако доаѓа од пијалоци засладени со шеќер, е поврзан со поголема телесна тежина и поголема веројатност за дебелина.
Шеќерот, во контекст на калориски вишок, се вари и се складира со текот на времето како телесни масти. Вишокот на телесните масти е поврзан со зголемени наслаги на масен црн дроб, исто така познат како неалкохолна масна болест на црниот дроб (NAFLD). Оваа болест може да ве изложи на поголем ризик од дијабетес, висок крвен притисок и срцеви заболувања.
Состојбите поврзани со хормони, како што е синдромот на полицистични јајници, може да бидат под влијание на исхраната и изборот на начин на живот. Умерениот внес на шеќер може многу да го подобри балансот на хормоните во нашето тело.
Можеби една од најстрашните информации е дека прекумерното внесување шеќер може да го зголеми ризикот од некои видови рак. Студија од 2020 година сугерира дека додадените шеќери во десертите, млечните производи и пијалоците може да придонесат за тој ризик, особено за рак на дојка.
Подготвено од М.Д.