kafe

17.08.2024 Скопје

Ако пиете кафе, веројатно знаете се за разликата помеѓу Арабика и Робуста, кафето со кофеин и без кофеин, но малкумина знаат некои подетални факти за омилениот пијалок.

Сигурно сте забележале дека само мирисот на кафе може да ви даде малку енергија уште пред да ја испиете првата голтка. Секако, тоа не е доволно за да ја прескокнете шолјата кафе.

Кафето е еден од најпопуларните пијалоци, па можеби нема да ве изненади кога ќе слушнете дека кафето е втор најпродаван производ во светот (по нафтата), со 25 милиони фармери во повеќе од 50 земји вклучени во неговото производство.

Но, колку знаете за историјата на кафето?

Овчарите пронашле кафе во Етиопија 800 години пред Христа

Поточно, легендата вели дека козите пронашле кафе на почетокот на 9 век. Овчарите забележале дека козите се однесуваат многу чудно и енергично откако ги изеле бобинките од кафето. Потоа еден локален монах направил напивка со бобинки и ја испил, по што не можел да спие цела ноќ. Тој настан го одбележа раѓањето на шолјата за кафе. Меѓутоа, во својата најрана употреба, кафето се користело како храна. Се мешаше со маснотии за да се направат закуски богати со енергија.

Зрната кафе се всушност семето на растение кое многу наликува на цреша. Што се случува со бобинките од кои се отстрануваат семките? Сè е фрлено.

Некои компании, загрижени за толку многу отпад, произведоа брашно од кафе кое е направено од сушено овошје од кафе. Се вели дека има вкус на орев кој е малку горчлив, но сепак хранливата вредност е изненадувачка. Талогот од кафе е богат извор на влакна, антиоксиданси, железо, протеини и калиум.

Кафето било забрането во Мека во 1511 година, бидејќи официјалните лица биле сигурни дека тоа предизвикува радикално размислување. Италијанските свештеници отидоа чекор понатаму кон крајот на 16 век, означувајќи го кафето како создавање на ѓаволот. Османлискиот султан Мурат IV. во 1623 година институционализирани казни за пиење кафе, како тепање или фрлање во море.

Тука започнува процесот на природна обработка. Зрното се ферментира во нејзиниот стомак пред да се излачи. Овој процес создава зрна кои не се горчливи. Откако ќе ги исфрли од телото, зрната се излачуваат во изметот.

И конечно, нема потреба да се чувствувате лошо поради пиењето кафе. Се разбира, ако пиете во големи количини и додадете многу шеќер, тоа дефинитивно не е здраво.

Оние кои пијат кафе имаат здравствени придобивки од него, бидејќи кафето содржи високо ниво на антиоксиданси, калиум, манган и витамини од групата Б. Не можете да се предозирате со кафе. Потребни се повеќе од 100 чаши за да се добие смртоносна доза на кофеин.

Друг обид за забрана на кавфот се случил во 1777 година кога Фридрих II. Прускиот, познат и како Фридрих Велики, третиот крал на Прусија, го забранил кафето, бидејќи верувал дека тоа го загрозува консумирањето пиво.

Денес кафето главно се одгледува во Бразил, кој произведува 40% од светското производство, што е двојно повеќе од второ и третопласираните производители, Колумбија и Виетнам. Секоја од овие локации ужива во топлината и влажноста во текот на целата година, клима која одговара на кафе.

Помалку од половина килограм од ова кафе чини 600 долари. За толку пари мора да е нешто посебно. Кафето се вика „увак“ и се прави од измет на диво животно наречено цибет кое живее во Индонезија. Ова животно го сака овошјето од кафето, но не може да ги свари зрната. Ноќе, тој се качува на дрвја, ги бере и јаде само најдобрите бобинки од кафе.

Подготвено од М.Д.

About Author