SHEKER SOL

23.08.2024 Скопје

Храната која најчесто се наоѓа во храната во скриена форма доведува до фактот дека навистина не сме свесни за степенот до кој ги консумираме.

Таква храна се, на пример, сол и шеќер.

Просечниот дневен внес на шеќер за возрасен е 25 g или 6 лажички.

За сол таа бројка е малку поинаква, значи е една кафена лажичка, односно не повеќе од 6 грама.

Шеќер
Природните шеќери кои се наоѓаат во храната не се толку штетни како преработените шеќери, кои немаат хранлива вредност и се само калорични. Поради зголеменото производство на инсулин, кој е неопходен за варење на овие шеќери, може да се појави отпорност на инсулин. Прекумерното внесување на шеќер може да доведе и до дијабетес тип 2 Иако повеќето луѓе мислат на внесување сол кога мислат на висок крвен притисок, докажано е дека и шеќерот може да го зголеми ризикот од оваа состојба.

Сол
Солта е неопходна за телото да пренесува електролити во телото и да ги регулира течностите во телото. Солта може да доведе до надуеност, проблеми со црниот дроб и бубрезите, како и до проблеми со срцето.

Експертите затоа препорачуваат умереност во конзумирањето на двете намирници, но и дека, доколку се споредат, шеќерот е сепак поштетен.

Подготвено од М.Д.

About Author