PEKAR LEB

28.05.2024 Скопје

Најголемиот предизвик за работодавците во Србија во моментов е како да најдат работници и како да ги мотивираат да работат и да останат во компанијата, покажува истражувањето на Инфостуд, спроведено во февруари годинава.

Фирмите кои вработуваат повеќе од 300 вработени, особено во логистиката, транспортот на стоки и патници, имаат повеќе проблеми да ги задржат вработените.

„ Ако ги погледнеме поединечните индустрии, компаниите од областа на логистиката и транспортот на стоки и патници имаат најмногу предизвици со задржување на вработените, дури 71 отсто, додека компаниите од областа на стоки за широка потрошувачка (FMCG) имаат најмногу проблеми со привлекување кандидати, 58 отсто од нив, како и производство – 55 отсто“, објавија од Инфостуд.

Во февруари 2024 година, Инфостуд спроведе истражување на заедницата за човечки ресурси на Puls со цел да открие со какви предизвици се соочуваат компаниите во Србија и како тие реагираат на нив. Истражувањето опфати различни индустрии, како што се производството, автомобилската индустрија, малопродажбата, FMCG, банкарството и осигурувањето. Фокусот на истражувањето беше на клучните предизвици за привлекување кандидати и задржување на вработените.

„Најголемите предизвици за компаниите од сите големини и годинава се привлекувањето кандидати и задржувањето на вработените, а овој тренд е особено изразен во компаниите со повеќе од 300 вработени. Предизвиците со мотивацијата на вработените и организациските прашања се во пораст, додека во компаниите со до 50 вработени фокусот е повеќе на следење на трендовите и придобивките“, тврдат во Инфостуд.

Колку се дефицитарни одредени професии покажува примерот на сопственикот Паја од Панчево, кој речиси две децении води пекара и кој не може да се начуди што веќе два месеци не може да најде пекар и тоа за плата од дури 160.000 динари, за кои Курир веќе пишуваше.

„Што да ви кажам освен дека сум шокиран, но навистин шокирана. Само не ми паѓа на памет дека никој нема да работи за тие пари. Па, да ми понудел некој толку пари пред десет, дваесет години, немаше ни пекара да отворам, ќе работев за друг. Верувај. Затоа што е тешко да се биде претприемач, а работник со ваква плата… Се исплати без разлика на се“, истакнува Павле Сремчевиќ, попознат како газда Паја.

Кога газда Паја на социјалните мрежи објави дека плаче за мајстор пекар, најде еден кандидат, но и тој си замина по само седум дена, под изговор дека „условите не му одговараат“. А условите беа, плата од 160.000 динари (1.500 евра), работа во две смени, секој втор викенд одмор и бесплатен оброк.

Подготвено од М.Д.

About Author