26.04.2024 Скопје
Веќе во 2018 година, врз основа на извештајот спроведен од светски познатата истражувачка институција Нилсен, Аргета ја доби престижната титула месна паштета број 1 во Европа. Две години подоцна, титулата на брендот беше промовирана во број 1 паштети од месо и риба во Европа, титула која сè уште ја држи.
Бројките потврдуваат дека Аргета е навистина популарна меѓу потрошувачите. До 550.000 лименки дневно се полнат во производствената фабрика Атлантик Дрога Колинска во Изола, а до 450.000 лименки дневно во производствената фабрика на Аргета во Сараево, што дава вкупно повеќе од 5 милиони лименки неделно, кои потоа се испраќаат на различни пазари. околу светот. Само во седум земји, Aргета ја користат 40 милиони луѓе месечно. Таа е присутна на 36 маркети, а многумина би биле пријатно изненадени ако ја најдат Аргета на полиците во продавниците во САД, Канада, па дури и во Австралија.
Сепак, Атлантик Група е свесна дека за паштетите многу се зборува. Но, Аргета не е само уште една паштета. Затоа решиле да отфрлат некои митови за паштетите и да ги докажат фактите дека овие митови не важат за Аргета.
МИТ: Паштетата се прави од остатоци.
Уникатната формула на Аргета постојано докажува дека митовите за паштетите не важат за Аргета. Клучот е што Аргета не е дел од поголемата индустрија за преработка на месо, така што Аргета се грижи за производство на паштети да се купуваат само избрани квалитетни парчиња пилешко месо (вклучувајќи пилешки гради!) и риба. Секоја испорака на месо или суровина што влегува во производство, прво се тестира темелно за да се провери дали ги исполнува стандардите на Аргета. Само тогаш месото се готви, се отсекува и потоа се меле во паштета. Се додаваат само 100% природни зачини и растителни масла.
МИТ: Паштетата е полна со вештачки адитиви.
Правењето пилешка паштета е вистински предизвик, бидејќи младото месо сè уште не го развило својот вкус и неопходно е да се додадат вештачки засилувачи на вкус за да одговараат на добро познатиот и популарен вкус на позрелото месо. Покрај тоа, месото од младо пилешко е структурно потенко од постарото месо. Бидејќи Аргета користи само внимателно одбрани состојки и првокласно зрело пилешко месо, добиените производи се со толку висок квалитет што ништо друго не треба да се додаде на нив. Станува збор за висококвалитетни парчиња месо, како оние што можете да ги купите за ручек, кои само треба да бидат добро зачинети за да постигнете одлични вкусови. Затоа, сите намази на Aргета се подготвуваат според формулата „BEZ“, што значи дека не содржат конзерванси, вештачки засилувачи на вкус, вештачки бои и глутен. Во фабриките во Изола и Сараево секојдневно се следи квалитетот и се вршат до 200 различни проверки, од запечатување, сензор, микробиолошки и физичко-хемиски анализи до тестови за присуство на токсични материи и анализи на вода и хигиена. Вака се води сметка секоја паштета Aргета што ја гледаме на полиците да биде 100% безбедна.
МИТ: Лименките се со слаб квалитет.
Паштетите од Аргета се пакуваат во кружни алуминиумски лименки. Освен темното стакло, алуминиумот е единствениот материјал кој е 100% обновлив, што значи дека може да се рециклира на неодредено време и никогаш да не се истроши. Исто така е лесен, така што неговата употреба резултира со значително помали емисии на CO2. Ова го прави алуминиумот планетарен и совршен избор за пакување паштети од месо и риба и други намази. Сите алуминиумски лименки Aргета се обложени со заштитен слој кој ги штити од корозија, оксидација и други хемиски реакции кои би можеле да влијаат на интегритетот на производот. Заштитниот слој гарантира дека алуминиумот не влегува во нашите производи и тие ја носат ознаката BPA-NI (Ненамерна), што значи дека не содржат бисфенол А. Сите материјали се проверени како погодни за контакт со храна.
МИТ: Нешто со долг рок на траење не може да биде добро дури и ако нема адитиви.
Ова секако не е случај со паштетите Аргета. Аргета многу се грижи производите да бидат целосно безбедни за потрошувачот пред да бидат ставени на полиците. Исклучителниот квалитет и издржливоста на нивните производи се обезбедени со модерното високо-технолошко производство. Секоја наполнета конзерва е херметички затворена, а потоа стерилизирана. Станува збор за процес на термичка обработка кој е целосно беспрекорен и внимателно контролиран технолошки процес, резултат на долгогодишно истражување и искуство и обезбедува подолг животен век на производот на безбеден начин и без вештачки адитиви. Врвните експерти на Аргета внимателно го испитуваат квалитетот на сите суровини и пакувања, а потоа го следат процесот до крајот на 10-дневниот карантин, со помош на инструменти за мониторинг и лабораториски истражувања во производството, за да се уверат дека секој производ што ќе се појави на полиците е безбедно за потрошувачите. Со обезбедување на квалитет од првите фази на производството, квалитетот се гарантира на долг рок.
МИТ: Паштетата е прескапа!
Поскапото не е секогаш подобро, освен ако е поскапо од вистински причини. На полиците има многу паштети кои со сите даноци се поевтини од цената по која се произведува Аргета. Аргета е еден од најголемите производители на паштети и го оптимизираше целиот процес: од развој на производи до набавка, производство, анализа и дистрибуција на суровини. Тоа значи дека Аргета користи навистина висококвалитетни состојки, но тие имаат своја цена. Отпадоците се евтини, но не се користат во Аргета. Компанијата е посветена да обезбеди состојките со повисок квалитет да резултираат со поквалитетен краен производ.
60 години развој на уникатни вкусови
Првата пилешка паштета, која сè уште не се викала Аргета, била произведена во 1963 година, кога била создадена во фабриката Арго како нуспроизвод од производството на концентрат за супи. Оттогаш, многу различни вкусови на паштета се шират на лебот. Во последните 60 години, Аргета разви повеќе од 80 различни вкусови. Во Аргета, тие внимателно ги проучуваат трендовите и обрнуваат внимание на тоа како се менуваат навиките во исхраната и очекувањата на потрошувачите. Последниве години лансираа два нови иновативни намази – Argeta Veggie, зеленчук намаз во различни вкусови и Meatless, намаз без месо, кој постигнува неверојатен вкус на месо со уникатна комбинација на зачини. За да бидат најпрогресивниот бренд во категоријата, тие секогаш развиваат нови вкусови на паштети Argeta, инкорпорирајќи локални специјалитети за маркетите каде што се присутни. На пример, за пазарот во БиХ, беше развиен посебен вкус „Пилешко со суџук“ и пилешко со суво месо“, додека за австрискиот пазар беше развиен „пилешко a la liptauer“ со типично австриско сирење намачкано во паштета.
Дека Аргета е навистина добар странски леб е многу точно, бидејќи најдоброто е обезбедено во сите области на правење паштети – од изборот на состојки до обработка и вкус. Затоа, не е чудно што Аргета е број 1 паштета од риба и месо во Европа веќе неколку години и што секоја секунда отвораме седум паштети Аргета низ светот.
Подготвено од А.Ѓ.