Image by wirestock on Freepik

16.03.2024 Скопје

Пабот е сè уште клучен социјален сегмент во Ирска, но културата на пиење во земјата е многу променета во последните две децении, со опаѓање на потрошувачката на алкохол и зголемување на безалкохолните пијалоци.

Според некои проценки, продажбата на безалкохолно пиво ќе се зголеми повеќе од тројно меѓу 2017 и 2021 година, а истражувањето на Drinks Ireland покажува дека потрошувачката на алкохол во земјата е намалена за околу 30 отсто во текот на изминатите 20 години.

Промената во однесувањето е меѓугенерациска, но е поизразена кај младите.

Како што се намалува потрошувачката на алкохол, секторот за храна во пабовите расте, растејќи од два отсто во 2019 година на 13,9 отсто во 2023 година низ Република Ирска и Северна Ирска, при што гостите во пабовите потрошија 1,5 милијарди фунти за храна минатата година евра.

Во 2018 година, Wild Honey Inn во округот Клер стана првиот ирски паб кој освои Мишелин ѕвезда.

Британскиот јавен сервис вели дека луѓето во Ирска реагираат на социјалните фактори кои имаат влијание врз културата во пабот, како што се многумина кои работат од дома и поретко излегуваат на пијалок после работа, бараат различни начини за дружење, особено поради трошоците за живот кои продолжуваат да растат.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *