https://www.flickr.com/photos/slgc/49592051631/

19.03.2024 Скопје

За некој ден започнува пролетта, а промената на годишните времиња може да значи дека на вашето тело можеби му требаат различни витамини и додатоци во исхраната.

Иако потоплите месеци обично се обележани со посвежа храна, диететичарот сепак препорача да ги разгледате вистинските витамини и минерали што можеби ќе ви требаат за да го зајакнете вашето здравје.

Д-р. Кери Ракстон, диететичарка и советничка на Информативната служба за здравје и исхрана, рече: „Со првите знаци на пролетта, нашите мисли често се свртуваат кон здравјето и кондицијата, особено дали внесуваме доволно витамини и минерали од исхраната. Се поретко се јаде тешка зимска храна, а доаѓаат и свежи салати и овошје. Но, дури и ако сте добри со вашата исхрана поголемиот дел од времето, сепак вреди да размислите за додавање на витамински и минерални суплементи како што се мултивитамини и мултиминерални суплементи, бидејќи одредени видови храна се ниски со природни извори на хранливи материи.

Ракстон ги препорача следните пет витамини:

1. Витамин Д

На сите им се советува да го земаат популарниот додаток во текот на есента и зимата, особено во областите со помалку сонце, но Ракстон сподели докази дека витаминот Д треба да се зема во текот на целата година.

Кремите за сончање, шминката со заштитен фактор и покривањето на кожата сето тоа ја намалува изложеноста на витамин Д, ставајќи ги некои етнички малцински групи на поголем ризик од недостаток на витамин Д.

2. Фолна киселина

Потребна за време на бременоста за да се поддржи нормалниот развој на фетусот и подоцна во животот за да се забави когнитивниот пад, фолатите се наоѓаат во храната како што се црниот дроб, зелениот лиснат зеленчук и збогатените житарки за појадок.

Додека дневната препорака е 200 микрограми или 400 микрограми при планирање на бременоста, владините истражувања сега откриваат дека шокантни 90 отсто од жените имаат дефицит на фолати во текот на нивните репродуктивни години и дека има постојан пад на статусот на фолати од 2008 година.

„Тоа само ќе стави повеќе бебиња на ризик од спина бифида“, рече д-р Ракстон.

3. Витамин Б12

Повеќето деца и возрасни добиваат доволно витамин Б12 од нивната исхрана, се додека јадат разновидна храна од животинско потекло, како месо, живина, риба и јајца. Сепак, порастот на растителна и веганска исхрана стави илјадници луѓе на ризик од недостаток на витамини.

Д-р. Ракстон препорача луѓето кои следат такви диети да земаат додаток Б12 или да користат хранлив квасец во нивните оброци. Таа додаде дека и на постарите луѓе им треба повеќе витамин Б12 бидејќи имаат помалку „внатрешен фактор“, протеин во желудникот кој му помага на телото да го апсорбира витаминот Б12.

„Постарите луѓе треба да размислуваат за суплементација на Б комплексот, не само поради полошата апсорпција, туку и затоа што студиите откриле дека дополнителните витамини Б помагаат во забавување на когнитивниот пад“, рече експертот.

4. Други Б витамини

Неопходни за нормална коса, нокти, ослободување на енергија и регулирање на хормоните, витамините Б1, Б2, Б6 и биотин имаат важна улога во телото. Иако треба да добивате доволно ако јадете урамнотежена, разновидна исхрана која вклучува месо, риба, јајца, грашок и млечни производи, жените може да имаат корист од дополнителниот Б6 ако имаат симптоми околу нивниот менструален циклус или менопауза.

5. Витамин Ц

Секој што јаде пет оброци дневно треба да добива доволно витамин Ц, но експерт предупреди дека проблемот е што четвртина од возрасните во Велика Британија и загрижувачки девет од десет деца не добиваат ни приближно.

„Јадењето многу овошје и зеленчук и пиењето чаша сок од портокал дневно ќе обезбеди доволно витамин Ц. Но, додека препорачаниот внес на витамин Ц е 80 милиграми, откриени се повисоки дози од околу 500-1000 милиграми во текот на седум до десет дена го крати времетраењето на настинките, а тоа најдобро се постигнува со суплементи, особено оние кои содржат и цинк“, додаде таа.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author