23.03.2024 Скопје
Сезонските алергии погодуваат милиони луѓе, а двата најчести типа се алергиски ринитис и алергиски конјунктивитис. Бидејќи повеќето се предизвикани од полен, сезонските алергии може да се влошат во одредени периоди од годината во зависност од тоа дали алергенот на полен е дрво (март/април), трева (јуни/јули) или коров (август/септември).
Симптоми на алергија се кивање, кашлање, течење на носот или чешање на очите и грлото, што значително го отежнува секојдневниот живот. Покрај земање антиалергиски лекови, постојат и намирници кои треба да се избегнуваат за полесно да го пребродат овој период од годината заболените од алергии.
Храна која содржи профили, кои се протеини слични на протеините од полен од бреза и може да предизвикаат симптоми како што се оток или чешање во устата, јазикот или усните се праски, сливи, кајсии, јаболка, киви, круши, цреши, моркови, целер, бадеми, лешници, кикирики, соја, ким, магдонос. Ако сте алергични на полен од ајдучка трева, храна која може да предизвика симптоми кои вклучуваат чешање или печење во устата и грлото и кашлање се сончогледи, банани, краставици, дињи, тиква и киви. Оние кои се алергични на полен од трева треба да избегнуваат храна која содржи ликопен бидејќи може да предизвика алергиски реакции.
Тоа значи дека би требало да се воздржат од домати, кикирики, блитва и целер. Исто така, премногу зачини во храната може да ги влошат симптомите на алергија како што се течење на носот и насолзени очи. Пржената храна и храната направена со рафинирано брашно, шеќер или тони сол исто така може да ги влошат симптомите на алергија. Луѓето кои се алергични на полен од трева не треба да пијат пиво бидејќи тоа може да ги влоши симптомите на алергија.
Подготвено од А.Ѓ.