Image by rawpixel.com on Freepik

08.02.2024 Скопје

Кивито е богато со витамин Ц, влакна и други хранливи материи, а иако има сладок вкус, погодно е за дијабетичари.

Ова се здравствените придобивки од кивито.

Кивито е познато по својата висока содржина на витамин Ц, кој игра клучна улога во поддршката на имунолошкиот систем.

„Едно киви може да обезбеди повеќе од дневниот препорачан внес на витамин Ц, помагајќи му на телото да се бори против болестите“, изјави нутриционистот и едукатор за дијабетес Арчана Батра за HealthShots.

Полн е со антиоксиданси

Ова овошје е богато со антиоксиданси, вклучувајќи полифеноли и каротеноиди, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Овие антиоксиданси играат улога во неутрализирање на слободните радикали, намалување на воспалението и потенцијално намалување на ризикот од хронични болести.

Промовира губење на тежината

И покрај неговиот сладок вкус, кивито е релативно ниско во калории и масти, што го прави задоволувачка и хранлива закуска за оние кои се обидуваат да ја контролираат својата тежина. Комбинацијата на влакна и ниска калорична содржина во киви промовира ситост, помага да се контролира апетитот и ги поддржува целите за слабеење.

Добро е за кожата

Комбинацијата на витамин Ц и антиоксиданси во кивито го поддржува здравјето на кожата, ја стимулира синтезата на колаген и ја штити кожата од оксидативно оштетување. Редовното консумирање киви може да придонесе за помлад и посветлен тон на кожата.

Го подобрува квалитетот на сонот

Киви содржи уникатно соединение наречено серотонин, често поврзано со регулирање на расположението и спиење.

„Конзумирањето киви пред спиење може да придонесе за подобрување на квалитетот и времетраењето на сонот, што го прави природна и здрава опција за решавање на нарушувања на спиењето“, тврди Батра.

Го намалува ризикот од остеопороза

Витаминот К е неопходна хранлива материја за здравјето на коските, а адекватниот внес ја промовира апсорпцијата на калциум и придонесува за силни и здрави коски. На овој начин го намалува ризикот од остеопороза. Кивито е добар извор на овој витамин, па затоа вреди да го додадете во вашата исхрана.

Дали има некои несакани ефекти од јадење киви?

Додека кивито генерално се смета за безбедно за повеќето луѓе, постојат неколку потенцијални ризици за кои треба да бидеме свесни. Некои поединци може да бидат алергични на киви и да доживеат симптоми како што се чешање, оток или отежнато дишење.

Покрај тоа, високата содржина на витамин Ц во кивито може да предизвика дигестивни проблеми или алергиски реакции кај чувствителните луѓе. Доколку сме загрижени или имаме некакви несакани ефекти, препорачливо е да се консултираме со здравствен работник.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author