kompiri

09.02.2024 Скопје

Јадењата со компири станаа незаменливи во секојдневната исхрана поради повеќе причини: компирот лесно се одгледува, приносот е голем, присутни во исхраната во текот на целата година, заситуваат, лесно се подготвуваат на различни начини, и тие се многу евтини.

Сепак, оваа последна ставка се однесува на компири кои доаѓаат од малиот француски остров Ноармутие, западно од Нант.

Малите жолти компири од овој остров се најскапи во светот, а нивната цена оди и до 500 евра за килограм. Тие растат само во островската почва богата со минерали во Бискејскиот залив – парче земја што мириса на океан и алги.

Компирите Bonnotte внимателно се одгледуваат и уште повнимателно се берат на врвот на зрелоста во мај, кој трае само една недела. Во тоа време, од утро до зајдисонце се собираат 2.500 берачи за да го берат најскапиот компир во светот. Рачно берат компири за да може златната жетва да блесне на масите на најдобрите светски ресторани.

Овој најскап компир има нежна арома на лимон, мириса на јаткасти плодови и се карактеризира со солен, минерален вкус кој долго се задржува на непцето. Се користи за супи, салати, креми или пиреа, но како и да се користи – најважно е да не се лупи кожата, со што се зачувува суштината на морето и почвата.

Но, францускиот деликатес има лут противник. Пред неколку години, британскиот ланец на супермаркети „Теско“ почна да ги комерцијализира компирите, продавајќи ги под цената од околу 2 евра за килограм. Имено, сличен на овој компир расте преку Ла Манш, на британска територија. Островот Џерси има слична клима и почва, но познавачите тврдат дека францускиот компир е сепак повкусен.

Островот на западниот брег на Франција ја должи својата слава не само на компирите, туку и на прекрасната архитектура, десетици километри песочни плажи и миризливи борови, начичкани како големи чадори. Со копното е поврзан со насип стар век и понов мост, кој води до оаза вредна за внимание.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author