sojaa

12.12.2023 Скопје

Интересот за производство на соја расте, а европските земјоделци речиси тројно го зголемиле производството за десет години.

Најголемото производство и зголемување на површината се поврзани со Централна Европа, додека областите на југ се повеќе зависат од наводнувањето.

Условите во 2023 година не беа идеални, но беше собрана третата по големина култура на соја досега. Овие резултати беа овозможени од втората по големина обработена површина.

Во Европската унија се трошат околу 16 милиони тони, а 85 отсто од вкупната количина се увезува за добиточна храна. Членовите ја произведуваат оваа полска култура на само 1,7 отсто од обработливото земјиште, а интересот расте.

USDA проценува дека неговото глобално производство ќе достигне 400 милиони тони во 2023 година, а Европската комисија ја процени вкупната домашна годишна побарувачка за растителни протеини на 27 милиони тони. Од тоа, 93 отсто се потребни за добиточна храна, а помалку од еден отсто за исхрана на луѓето.

Комисијата разви стратегија за растителни протеини за да ја намали зависноста на Европа од увоз на протеини од странство, од кои повеќето доаѓаат од Бразил, Аргентина, САД и од неодамна Украина.

САД, Бразил, Украина и Канада се најважните добавувачи на соја во ЕУ, додека Шпанија, Холандија, Германија и Италија се најголеми извозници. Овие четири земји се и главни преработувачи, а со исклучок на Италија, тие самите произведуваат малку од тоа.

Еврокомесарот за земјоделство Јанус Војчиковски изјави дека пазарот на соја е поттикнат од побарувачката за добиточна храна, а повеќето членки известуваат за намалување на бројот на добиток од година во година и увозот на соја и брашно од соја. Додека пак, бројот на сточарски фарми во Европа со животни е намален за 40 отсто за 10 години.

Популацијата на добиток во ЕУ неодамна доживеа различни кризи, вклучително и криза во секторот за свињи, со зголемување на трошоците и пад на цените, но и драматично избивање на птичји грип.

Бројот на добиток во Европа се намалува, а климатските промени влијаат на производството на добиточна храна, што може да отвори нови можности за сојата и производите од соја.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author