20.12.2023 Скопје
Во Србија годишно се произведуваат околу 50 милиони литри ракија. Од нив, 30 милиони литри се произведени од дестилерии регистрирани во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, додека останатите 20 милиони литри се произведени за лична употреба, покажуваат податоците на Стопанската комора на Србија.
Исто така, секоја година во Србија се основаат околу 100 нови дестилерии.
Според податоците на тоа стопанско здружение, најмногу производители на ракија има во Рашинската, Златиборската и Шумадијата, а меѓу најпопуларните ракии се шљивовицата и ракијата од круша и дуња.
Податоците на ПКС покажуваат и дека во Србија се регистрирани околу 730 производители на жестоки пијалоци и дека извозот на ракија на странските пазари годишно расте со стапка повисока од 20 проценти. Ракијата најмногу се извезува во Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Германија и САД, но почна да се извезува и во Азербејџан, Литванија и Латвија.
Секретарот на Здружението за растително производство и прехранбена индустрија ПКС, Александар Богуновиќ, наведува дека во последните години има поголем интерес за отворање дестилерии, но дека главно се работи за луѓе кои сакаат да го прават тоа како дополнителна работа, односно како хоби да се занимаваат на начин пропишан со закон.
Според него, во Србија секоја година се основаат околу 100 нови дестилерии, но во исто време одреден број се бришат од регистарот.
„Факт е дека расте бројот на производители, исто како и производството на ракија во Србија. Со донесувањето на Законот за силни алкохолни пијалоци значително е поедноставена постапката за регистрирање на производителите, па поради овој факт, голем голем број од оние кои претходно печеле ракија решиле да се регистрираат и да работат на легален начин“, рече Богуновиќ.
Минатата година српската слива официјално беше вклучена во листата на нематеријални културни добра на УНЕСКО.
Подготвено од А.Ѓ.