https://www.flickr.com/photos/gluemoon/565511368/in/photolist-RYoQ1-S1ncg-RYoUE-6Bk1wa-km5rRy-nsMZeV-25go7zr-2gmAwS6-29wFuQ3-gAcc6W-e1U1r2-6W65yC-2iHe98T-2mj9efQ-29n8iBR-FcHGKN-bBdkLi-Fjm2y5-5tRx2D-rUHpeR-29AqCmw-b7T1P-29n9o6P-2jmdUJD-apmgvV-Ne1dGK-29n9o1P-NyjSDs-aq5HBS-LVPEj8-NyjDpS-NyjF8S-2aBpWuS-27ZEwCJ-27VWEWQ-29ivo1k-2iZXf7S-2aFQNQZ-nnSLS-6mH4Je-5FbAgF-2if4xVV-4A1Tgn-29ivcJt-LVMu4H-29AnQJU-NyivU3-27VVa7G-LVM6ck-LVM3GR

21.12.2023 Скопје

Европскиот парламент (ЕП) ја усвои Директивата за мед, која има за цел да ја спречи продажбата на мед со додаден шеќер на пазарот на ЕУ.

Директивата е донесена откако се утврди дека на европскиот пазар купувачот има 50 отсто шанси да биде измамен и да купи фалсификуван мед при купување мед во продавниците.

Имено, како што беше соопштено од седиштето на ЕП во Стразбур, претходниот систем на декларација, односно ознаката „мешавина од мед од ЕУ/не ЕУ“, со години се злоупотребува со цел да се увезува, а потоа да се продава фалсификувана пчела. производи на пазарот на ЕУ.

Според новата директива за мед, новите етикети на пакувањата со мед ќе имаат список на сите земји од кои медот дошол на територијата на ЕУ, според соодносот на уделот.

Европските парламентарци решија да прибегнат кон нова директива за мед и построги регулативи, откако беше откриено дека од 123 странски компании кои увезуваат мед на пазарот на ЕУ, дури 70 од нив продаваат мед што содржи шеќерен сируп. Најголем дел од овие компании, вкупно 20, како што беше посочено, биле од Кина, а останатите биле од Украина, Аргентина, Бразил, Мексико и Турција.

„Европа не произведува доволно мед за да го задоволи сопствениот пазар и увезува околу 40 отсто од трети земји. Најновата анализа покажа дека 46 отсто од 320 примероци увезени мед, земени по случаен избор помеѓу ноември 2021 и февруари 2022 година и анализирани биле ‘најверојатно фалсификувани’. Поради ова, шансата купувачот да биде измамен при купувањето мед беше околу 50 проценти“, се наведува во извештајот на ЕП.

Според правилата на ЕУ, медот кој веќе природно содржи шеќери мора да остане „чист“, што значи дека во него не може да се додаваат никакви состојки.

Од ЕП најавуваат дека по усвојувањето на оваа директива ќе се обезбеди построг инспекциски надзор, а инспекциите треба да бидат опремени за да можат да детектираат ултрафилтриран „мед“, кој практично нема полен.

Тогаш се поставува прашањето, како да се препознае вистинскиот природен мед и како да се разликува од лажниот?

Пчеларите објаснуваат дека ова откривање не е воопшто лесно, бидејќи во последните години благодарение на современите машини за хомогенизација на нашиот пазар се појавија „копии“ кои многу наликуваат на вистинскиот пчелен производ.

„Купувајте кристализиран мед. Во постудениот период медот се стврднува, односно кристализира. Луѓето често го избегнуваат, бидејќи мислат дека медот на тој начин станал засладен. Не бил засладен, туку кристализирал поради количината на полен во него“, е основниот совет на повеќето пчелари за тоа како да се уверат дека медот што го купувате е вистински.

Според домашната легислатива, што е вистински мед е регулирано со Правилникот за квалитет на медот и другите пчелни производи, во кој е наведено како медот изгледа физички и што содржи: „Медот се состои од различни шеќери, главно фруктоза и гликоза и други супстанции како органски киселини, ензими и цврсти честички кои влегуваат во медот за време на неговото формирање. Медот може да биде течен или вискозен, делумно или целосно кристализиран, а бојата на медот може да варира од светло жолта до темно кафеава. Мирисот и вкусот на медот варираат во зависност од видот на растението од кое потекнува“.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author