Image by 8photo on Freepik

10.11.2023 Скопје

Меѓународниот саем за увоз во Шангај, кој се одржува оваа недела, е тест за српската економија, бидејќи по оваа средба сигурно ќе биде појасно кој од илјадниците производи за кои е најавен бесцарински извоз ќе има најдобра пристапност на кинескиот пазар во иднина.

Договорот за слободна трговија со Кина опфаќа 10.412 производи од Србија и 8.930 од Кина, а 66 отсто од производите веднаш ќе бидат ослободени од царина.

Како што е објаснето, на повеќето од нив, од мај или јуни идната година, кога договорот ќе стапи во сила, веќе нема да се плаќаат меѓусебни царини.

Договорот имплицира дека Србија повеќе нема да има царини кои сега се екстремно високи, што е особено важно за српските земјоделски производи.

Договорот предвидува дека за некои производи (11,4 отсто) од извезеното либерализација ќе има по пет години, за некои (11,2 отсто) по 10 години, за некои други (0,7 отсто) по 15 години, додека 10,1 отсто од производите до да бидат изземени од договорот за слободна трговија.

Српските винари мора да бидат подготвени за тоа и да донесат правила и стандарди, а особено да ги зголемат насадите на лозови насади за да имаат добра за маркетинг.

Како што претходно најави Министерството за земјоделство, на денот на влегувањето во сила на Договорот за слободна трговија, Србија ќе добие бесцарински пристап до кинескиот пазар за свежи јаболка, праски, сливи, цреши, лубеници, суво грозје, ‘рж, јачмен, сончоглед. семиња, семе од репка, рози, суви мешунки, кисели краставички и корнишони.

Замрзнати малини, замрзнато свинско месо, маст, слатка пченка, пастрмка и крап, преработени и конзервирани месни производи, производи од колбаси, конзервиран зеленчук, џемови, минерална и природна вода, пиво, свежи и сушени билки за индустрија, говедска кожа. Како што е објаснето, сите овие производи сочинуваат околу 60 отсто од вкупната размена со Кина.

Едно од најголемите средства на Србија за кинескиот пазар би можело да биде виното, кое за пет години целосно ќе се извезува без царина – царината ќе се намалува постепено за 20 проценти секоја година.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author