09.11.2023 Скопје
Жељко Крзнариќ, директор на Одделот за гастроентерологија и хепатологија во КБЦ Загреб, изјави дека вчерашниот ден поминал мирно, но дека повеќе граѓани се јавиле поради сомнеж за труење со пијалок.
„11 граѓани пријавиле сомнежи кои може да се поврзат со пиење безалкохолен пијалок, но ниту еден од нив не барал сериозно лекување. Вкупно во КБЦ пријавиле 18 лица, од кои ниту еден не бил хоспитализиран. Првиот ден двајца пациенти имаа благо црвенило во усната шуплина и хранопроводникот, но беа отпуштени дома“, рече тој.
Докторот истакна дека во моментот кога ќе се појават симптомите треба да се пријавите кај надлежен лекар или во Итна помош.
„Повраќање, никаков обид за неутрализирање киселина или алкали. Имено, во овој момент не ни знаеме дали е киселина или алкална, сите токсиколошки наоди во овој момент се негативни“, изјави Крзнариќ.
Кај пациентите со кои се сретнале, рече тој, нема знаци на сериозно оштетување на слузницата.
„На почетокот може да биде болка во усната шуплина, може да има црвенило, нагон за кашлање, големо производство на плунка. Бидејќи се работи за фаринксот, местото каде што дишните патишта и дигестивниот систем се бифурираат, таму може да има кашлање, забрзано дишење, но тоа се ситуации кои ги поврзуваме со клинички настан“, објасни тој.
„Она што се случува во самиот хранопроводник може да предизвика оштетување на слузокожата, некроза, крварење, а во најлош случај и перфорација, за што е потребно радикално хируршко решение. Сепак, со оглед на она што го видовме во последните денови, нема индикации за вакви настани“, вели Крзнариќ.
Тој нагласува дека најздраво е да се пие вода.
„Пијалаците со високи концентрации на CO2 или шеќер никогаш не се пожелни за масовна потрошувачка“, додаде тој.
Нутриционист ги опиша можните знаци на труење со пијалок.
Дубравка Марија Крековиќ, нутриционист и раководител на одделот за безбедност на храна на ХЗЈЗ, ги опиша можните знаци на труење со алкохол.
„Првото нешто што може да се забележи е различниот вкус на пијалокот што се консумира. Може да има чувство на печење во усната шуплина, а еден од најлошите случаи е слузницата на усната шуплина да крвари“, вели таа.
Таа напомена дека се уште не знаат за што се работи, односно за што настанало болеста кај хоспитализираните лица.
„Течноста не мора нужно да има чуден мирис. Кога ќе ја погледнете здравата храна, таа може да биде микробиолошки контаминирана, но не мора да има некој специфичен вкус или мирис. Киселините и алкалите немаат секој специфичен мирис кој веднаш може да го препознаете“, изјави Крековиќ.
Шишето од кое е испиена течноста од страна на хоспитализиран пациент од Риека е завршено на преглед во Центарот за форензички испитувања Иван Вучетиќ.
Во вторникот, HZJZ доби за анализа шишиња газирана вода Romerquelle со вкус на боровинка и калинка, кои беа со ист број LOT. Санитарната инспекција земала одреден број мостри за второ мислење.
„Направивме анализи за метали, ја одредивме pH вредноста, за секој случај направивме анализи за остатоци од пестициди, иако тоа обично не се прави. Поради обемната анализа ни требаше многу време. При мерење на pH вредноста што ја добиени е во вообичаениот опсег за вакви пијалоци. Дојдовме до заклучок дека не постои елемент што би укажал дека од тоа подрачје можело да дојде до труење“, објасни Крековиќ.
Подготвено од М.Д.