28.11.2023 Скопје
Кафето е омилен пијалок во кој уживаат безброј луѓе ширум светот поради богатиот вкус и кофеинскиот ефект.
Сепак, излегува дека додавањето на одредени зачини во кафето не само што може да го подобри неговиот вкус туку и потенцијално да го забрза вашиот метаболизам.
Регистрираната диететичарка Шери Бергер откри два зачини кои можете да ги додадете во кафето за да го подобрите метаболизмот.
Имено, станува збор за цимет и куркума, ова се два зачини кои можете да ги додадете во кафето за да го подобрите метаболизмот и да го подобрите омилениот утрински напиток.
Циметот, познат по својот топол и сладок вкус, е разновиден зачин кој се најде во многу шолји за кафе низ светот. Нејзините ароматични и малку зачинети ноти можат да го подобрат вкусот на вашиот утрински пијалок. Покрај неговата кулинарска привлечност, се верува дека циметот има потенцијална врска со побрз метаболизам.
„Студиите покажаа дека циметот е корисен за зголемување на чувствителноста на инсулин и за подобрување на нивото на шеќер и холестерол во крвта, кои се клучни за губење на тежината и целокупното здравје“, вели Бергер, објаснувајќи ја улогата на циметот кога станува збор за метаболизмот.
Циметот може да помогне во зголемувањето на метаболизмот преку неколку механизми. Може да ја подобри чувствителноста на инсулин, дозволувајќи му на телото поефикасно да го регулира нивото на шеќер во крвта. Ова, пак, може да ја намали веројатноста за складирање маснотии и да ја промовира употребата на гликоза за енергија, циметот може да има термогено дејство, што значи дека може малку да ја зголеми стапката на метаболизам со зголемување на производството на топлина во телото по консумирањето.
Куркумата, со својот земјен и малку пипер вкус, е зачин кој се здоби со популарност поради својот уникатен вкус и потенцијалните здравствени придобивки. Иако не е традиционален придружник на кафето, некои поединци почнаа да додаваат куркума во своето кафе, создавајќи посебен вкус.
Куркумата содржи активно соединение наречено куркумин, кое е предмет на истражување за неговата потенцијална улога во зајакнувањето на метаболизмот, а Бергер вели: „Куркумата содржи клучно соединение, куркумин, кое е поврзано со подобрен обем на половината, телесна маса“.
Подготвено од А.Ѓ.