Image by freepic.diller on Freepik

27.10.2023 Скопје

Угостителството во Германија е под голем притисок. Се зголемува недостигот од работници. Многумина во овој сектор не остануваат поради ниските саатници, поради што синдикатите алармираат. Бараат бруто плата од најмалку 3.000 евра за квалификуван кадар во угостителството.

Според колективните договори на синдикатот НГГ, просечната плата во угостителството е највисока во германската сојузна покраина Баварија и изнесува 2.622 евра бруто.

Платата е најниска во Мекленбург-Западна Померанија (2.076 евра). „Што вели за индустријата дека најголемиот дел од работниците заработуваат малку повеќе од минималниот час?“, прашува синдикалецот.

Затоа НГГ бара бруто месечна плата од 3.000 евра за обучен кадар.

Колку работници изгуби угостителството во Германија?

Сè уште има околу 100.000 луѓе помалку кои работат во ресторани и кафулиња отколку пред пандемијата на коронавирус. Причина за тоа се ниските плати и неатрактивноста на работното место, велат критичарите од синдикатот.

Има недостиг на персонал во рестораните, баровите, кафулињата и рестораните – според новата студија нарачана од синдикатот Genuss-Gaststätten (NGG) и синдикалната асоцијација Ханс Боклер.

Угостителството е „под притисок како никогаш досега“ поради недостигот на вработени.

Според студијата, на крајот на 2023 година сè уште ќе има околу 100.000 луѓе помалку вработени во оваа индустрија отколку пред пандемијата на коронавирус.

За време на пандемијата на коронавирус, бројот на вработени во ресторани, барови и хотели падна од 2,1 милиони луѓе на 1,8 милиони луѓе кои подлежат на социјални придонеси и вработени. Во екот на пандемијата, речиси 330.000 помалку луѓе работеа во туристичката индустрија.

Последиците од пандемијата се уште не се надминати, бидејќи секој четврти работник во тоа време наместо угостителство избрал друга професија.

Но, многу работници не се враќаат во туристичката индустрија.

Додека голем дел од вработените кои беа одговорни за социјално осигурување за време на пандемијата останаа и добиваа бенефиции за намалено работно време, вработените на возраст под 25 години, вработените во компании со 50 или повеќе вработени, како и вработените на мали работни места и привремените работници го свртеа грбот на индустријата.

Според наодите на студијата, пандемијата доведе до пад од 22 отсто на бројот на чираци – во 2022 година имало речиси 37.000, две третини помалку од 15 години порано.

Угостителството останува непривлечно за вработените, особено финансиски. Дури и откако законската минимална плата се зголеми на дванаесет евра на час во октомври 2023 година, севкупната структура на платите во угостителството е сè уште ниска, се вели во студијата.

Само околу 36 отсто од нововработените подлежат на придонеси за социјално осигурување.

Повеќето компании не исплаќаат стандардни плати на своите вработени.

„Оваа индустрија останува индустрија со ниски плати“, се вели во студијата.

Од работодавачите исто така се бара да ја направат работата во индустријата попривлечна за потенцијалните работници.

Без зголемување на платите и подобри услови за работа, јазот во персоналот ќе биде „тешко да се затвори“, се заклучува во студијата.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *