Image by KamranAydinov on Freepik

31.10.2023 Скопје

Суровиот зеленчук има различни хранливи материи од варениот. Знаејќи кои да ги готвите, а кои да не ги готвите, може да ви помогне да го оптимизирате внесот на витамини.

Зеленчукот е богат со витамини и минерали. Витамините во зеленчукот се категоризираат како растворливи во масти и растворливи во вода.

Витамините растворливи во масти, кои вклучуваат витамини А, Д, Е и К, се постабилни, додека витамините растворливи во вода, како што се витаминот Ц и Б, се почувствителни на готвењето и на тој начин се губат.

Ова е причината зошто често се препорачува да се јаде некои зеленчуци сирови со цел да се максимизира количината на хранливи материи што тие ги обезбедуваат.

Зеленчукот е исто така богат со антиоксиданси, а некои зеленчуци се уништуваат при готвењето, додека други стануваат биодостапни. Тоа значи дека телото подобро ги апсорбира хранливите материи од нив. Метод на готвење кој исто така игра улога во опстанокот на минералите и антиоксидансите.

Зеленчукот богат со витамин Ц, како што се брокулата, спанаќот и зелената салата, се најдобри за здравјето кога се јадат сирови. Готвењето го намалува количеството на витамин Ц во нив. Кељот и грашокот се поздрави за јадење сирови.

Зеленчук богат со антиоксиданси кои се поздрави за јадење сирови се лукот, спанаќот, коренот од магдонос и празот, а зачините вклучуваат зрна зелена пиперка.

Има зеленчук чии антиоксиданси подобро се апсорбираат од телото кога се готви. За да ги искористите сите хранливи материи, згответе моркови, бели и слатки компири, аспарагус, цвекло и карфиол.

Готвењето позитивно влијае и на подобрата апсорпција на бета каротенот во зеленчукот како моркови, слатки компири, тиквички и тиква.

Секако, подобро е да се јаде варен зеленчук отколку да не се јаде воопшто. Ако сировиот зеленчук не е за вас или едноставно претпочитате да го јадете варен, искористете го максимумот од хранливите материи. Гответе ги доволно долго за да омекнат, но не премногу долго за да станат кашести.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *