hrana

05.10.2023 Скопје

Кардиолозите објаснуваат дека сè што јадеме влијае на нашето здравје, иако некои намирници се подеструктивни од другите. Храната што ги затнува артериите предизвикува нашите тела да произведуваат холестерол, кој се комбинира со други супстанции за да формира тромб. Со текот на времето, тоа доведува до стеснување на артериите, а со тоа и до сериозни проблеми како хипертензија, срцеви заболувања, мозочен удар и други опасни по живот состојби.

Токму затоа е многу важно да се фокусираме на здрава и правилна исхрана наместо да консумираме одредени намирници за кои е докажано дека му штетат на здравјето на нашите артерии, а со тоа и на здравјето на нашето срце и на целиот циркулаторен систем. Овие намирници: путер или маргарин, полномасно млеко и павлака, сладолед, масно сирење, пржена храна, црвено месо, преработени производи (колбаси, салами, виршли), колачи.

Кардиолозите објаснуваат дека оваа храна содржи големи количини на масти и сол, што доведува до затнување на артериите и други поврзани здравствени проблеми. Иако не мораме целосно да ги избегнуваме, тие тврдат дека сепак треба да ја минимизираме нивната потрошувачка.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author