Image By stockgiu

14.09.2023 Скопје

Пилешкото месо се смета за едно од најразновидните видови месо. Апсолутно е точно дека често користиме пилешко во многу оброци, но тоа не значи дека е добар избор за секојдневно послужување.

Знаеме дека разновидната исхрана е клучот за здрав начин на живот. Ова исто така важи и за јадењето пилешко: премногу од истото не е корисно, бидејќи може да доведе до здравствени проблеми.

Јадењето премногу пилешко е лошо за вашата тежина, вашето срце и има зголемен ризик од труење со храна.

1. Премногу протеини

Идеално, околу 10 до 35 проценти од дневниот внес на калории треба да потекнува од протеини. Јадењето премногу протеини предизвикува вашето тело да го складира ова како маснотии.

Ова значи дека зголемувањето на телесната тежина се зголемува и доведува до покачени нивоа на липиди во крвта.

2. Поголем ризик од срцеви заболувања

Јадењето премногу пилешко може да доведе до зголемено ниво на холестерол. Нема да биде изненадување што е поврзано со кардиоваскуларни болести.

На овој начин, конзумирањето пилешко и други производи богати со протеини индиректно го зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми.

3. Проблеми со одржување на тежината

Јадењето премногу животински протеини, како што е пилешкото, може да го отежне одржувањето на здрава тежина.

4. Поголема шанса за труење со храна

Ракувањето со пилешко е секогаш болка. Ако не го зготвите месото до крај или ако зеленчукот дојде во контакт со сирово пилешко, може да го изложите оброкот на салмонела или кампилобактерија.

Овие бактерии се познати по нивните непријатни ефекти врз човечкото тело, бидејќи можат да доведат до сериозни болести.

5. Поголема шанса за отпорност на антибиотици

Вообичаена практика меѓу живинарите е да им даваат антибиотици на кокошките. Со јадење на ова пилешко, луѓето потоа можат да станат отпорни на овие антибиотици.

Се разбира, ова е многу реален ризик кога се соочувате со инфекција и треба да земате антибиотици. Големи се шансите лекот да не делува како што треба.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author