18.09.2023 Скопје
Млекото, кое често се рекламира како хранлив пијалок, со векови се смета за здрава храна, но тоа не е секогаш случај.
Млекото е богат извор на есенцијални хранливи материи како што се калциум, витамин Д и протеини и се смета дека е добро за коските. Меѓутоа, прекумерното консумирање млеко може да има негативни здравствени последици.
Млекото содржи лактоза, природен шеќер за кој е потребен ензимот лактаза за правилно варење. Постарите луѓе обично стануваат нетолерантни на лактоза. Конзумирањето премногу млеко кај овие лица може да доведе до надуеност, гасови, дијареа и грчеви во стомакот. Дури и оние кои не се нетолерантни на лактоза може да доживеат благо варење доколку консумираат прекумерни количини млеко за краток временски период.
Ја зголемува тежината
Иако млекото е одличен извор на протеини, содржи и калории, кои доаѓаат од неговата содржина на масти. Конзумирањето премногу млеко, особено полномасното млеко, може да придонесе за прекумерен внес на калории, што доведува до зголемување на телесната тежина.
Нерамнотежа на хранливи материи
Иако млекото е богато со есенцијални хранливи материи, прекумерното консумирање може да го наруши балансот на хранливи материи во вашата исхрана. На пример, ако пиете прекумерни количини млеко, можеби консумирате повеќе калциум и витамин Д отколку што му треба на вашето тело. Прекумерната акумулација на овие хранливи материи може да доведе до потенцијални здравствени проблеми, како што се камења во бубрезите и наслаги на калциум во меките ткива.
Зголемен ризик од појава на акни
Некои истражувања укажуваат на потенцијална врска помеѓу прекумерното консумирање млеко и акните. Млекото содржи хормони и фактори за раст кои можат да влијаат на развојот на акните. Конзумирањето премногу млеко може да доведе до зголемување на нивото на хормоните, што потенцијално ги влошува проблемите со акните кај чувствителните лица.
Недостаток на железо
Прекумерното консумирање млеко, особено кај малите деца, може да доведе до анемија со дефицит на железо. Млекото може да ја попречи апсорпцијата на железо од храната. Ова е значаен проблем за доенчињата и малите деца кои можеби се потпираат на млекото како примарен извор на хидратација и исхрана.
Губење на коскената густина
За разлика од една од најголемите потенцијални придобивки од неговата содржина на калциум, прекумерното консумирање млеко може да има спротивен ефект. Некои истражувања сугерираат дека консумирањето прекумерни количини на животински протеини, вклучително и протеинот што се наоѓа во млекото, може да доведе до зголемено излачување на калциум во урината, што може да ги ослаби коските со текот на времето.
Слабеење на забите
Млекото содржи природни шеќери, а прекумерното консумирање може да придонесе за проблеми со забите. Шеќерите во млекото можат да комуницираат со оралните бактерии, што доведува до расипување на забите доколку не се одржува соодветна дентална хигиена.
Подготвено од А.Ѓ.