https://www.flickr.com/photos/78182051@N08/11235653753/in/photolist-i7REqa-ac9E2y-wYJgZv-ppkuUJ-bZRSgj-Q9oQ6d-kvq9kh-buugQS-NgbPtz-a9MXQt-9jkHhr-CG7xPX-cr7P5L-MVQnyS-8W6Wnd-5xuTwg-c9jSsm-fDrHj7-KhSXH-gTuePV-9kMNVN-crDULo-anW7SA-vMKjFe-ekfKm9-8MR9qw-c2UVkw-7AEfWv-bj2F4R-9yEcUg-nAthai-bTiHSK-aBiDMH-64gkdh-HjqDPX-7t6s2U-7TsYS3-ncVxdR-bCxvMw-4aa7za-EkYJuJ-vpfr3a-oEiy4A-96ejN2-btnvEp-kx9HR-2fibr6W-h5MyVR-7hUftz-RSwFMq

06.09.2023 Скопје

Освен што ја ублажува нервозата, маточината има и антимикробни својства и го намалува ризикот од инфекција. Полн е со антиоксиданси кои се неопходни за детоксикација и заштита на телото од оштетувања предизвикани од слободните радикали. Сепак, за целите на детоксикација, се препорачува да се користат свежи листови од маточина бидејќи готвењето го намалува нивото на антиоксиданси. Искуството покажува дека маточината може да помогне и при горушица.

Важно е да се напомене дека не треба да претерувате со маточината, бидејќи може да предизвика контра ефект и да ја зголеми анксиозноста кога се зема во големи количини.

Како да направите чај од маточина:

Една лажица маточина прелијте со 200мл зовриена вода и оставете да отстои 10 минути. Процедете го чајот и уживајте во напитокот. Маточината има благ и пријатен вкус, а за дополнително задоволство може да го засладите напитокот со малку мед.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *