01.09.2023 Скопје
Неодамна синото шпанско сирење Кабралес влезе во Гинисовата книга на рекорди како најскапото сирење во светот бидејќи достигна цена од 32.000 евра за ролна од два килограми.
„Знаевме дека имаме добар производ што е тешко да се победи“, рече произведувачот Џулиермо Пендас, кој го произведува скапиот деликатес во фабриката на неговото семејство во Лос Пуертос.
Пендас објасни дека се работи за полутврдо сирење со силна арома што зрее во планинските пештери Астурија на северот на Шпанија, а кое непосредно пред да го собори овој рекорд, на 51-от годишен натпревар за сирење во Лас Аренас, беше прогласен за најдобар Кабралес, сино сирење направено исклучиво во споменатата шпанска провинција Астурија.
Скапото тркало му било продадено на сопственикот на ресторанот El Llagar de Colloto од Овиедо, Иван Суарез, кој по аукцијата изјавил дека не е важно колку платил за тоа, бидејќи бил фасциниран од страста на локалните производители на сирење за земјата и нивните производи, па ги подигна сите понуди на аукцијата без никакво каење.
Инаку, Суарез го купи и претходното сирење кое влезе во Гинисовата книга на рекорди, исто така сино Кабралес, кое во 2019 година беше продадено за 20.500 евра (22.129 долари).
„Високата цена на ова сирење доаѓа најмногу од макотрпниот процес на неговото производство“, вели производителот Пендас, објаснувајќи дека скапото сирење е направено од кравјо млеко или мешавина од кравјо, овчо и козјо млеко, кое прво мора да старее најмалку четири месеци во планински пештери во регионот Кабралес, лоциран во Националниот парк Пикос де Европа.
Неговото победничко сирење, додава тој, созревало осум месеци во пештера висока 1.400 метри (4.593 стапки) на температура од 7 степени Целзиусови „најмалку осум месеци“.
По сервирањето, овој Кабралес се транспортира пеш по планината до најблискиот пат, од кој потоа се враќа на фармата и се подготвува за продажба.
Подготвено од А.Ѓ.