11.08.2023 Скопје

Преполни со влакна и антиоксиданси, бобинките се сметаат за едно од најздравите овошја благодарение на нивниот неверојатен нутритивен профил и антиинфламаторните својства.

Претходните истражувања покажаа дека јагодите особено, како дел од хранлива и урамнотежена исхрана, можат да помогнат во намалување на ризикот од неколку сериозни здравствени состојби.

Една нова студија од Државниот универзитет во Сан Диего покажа дека потрошувачката на јагоди може да биде поврзана со подобрување на функцијата на мозокот и намалување на крвниот притисок.

Истражувањето, претставено минатиот месец на конференцијата на Американското здружение за исхрана во 2023 година, разгледа мала група од 35 здрави постари возрасни лица. Учесниците консумирале 26 грама замрзнато сушени јагоди во прав дневно (што е еквивалентно на околу две чаши свежи јагоди), а контролната група конзумирала уште еден прав осум недели.

„Пред да ја спроведеме нашата клиничка студија, некои слични ефекти беа прикажани во студии на животни и некои студии на луѓе, но различни популации и различни дизајни“, истакна диететичарот д-р Ширин Хушманд, главниот истражувач на оваа студија.

По консумирањето на јагоди (еквивалент на две шолји свежи јагоди) дневно во текот на осум недели, брзината на когнитивната обработка се зголеми за 5,2 проценти, додека крвниот притисок се намали за 3,6 проценти. Вкупниот капацитет на антиоксиданс значително се зголеми за 10,2 проценти.

Таа додава дека претходно објавеното истражување веќе покажало некои од акутните и долгорочните придобивки од јагодите за здравјето на срцето и крвните садови кај различни популации, така што ова ново истражување потврди некои од тие наоди.

„И покрај малата големина на примерокот на студијата, мислам дека овие наоди се неверојатно влијателни, особено затоа што се применуваат во поголем обем за постарите возрасни лица“, вели регистрираната диететичарка Жаклин Лондон, која го прегледала истражувањето, но не била вклучена во студијата.

„Додека ние (во нутриционистичката заедница) зборуваме за антиоксидативните придобивки од бобинките со децении, мислам дека најмоќниот ефект на клиничките испитувања како овие е тоа што тие покажуваат колку е важно да се има разновидна храна, дури и во истите категории, како дел од целокупната шема на исхрана што го промовира здравјето“, додаде Лондон.

Иако Лондон не беше целосно изненадена од наодите на студијата, бидејќи јагодите се познати како одличен извор на многу хранливи материи, таа истакнува еден интересен дел од ова истражување: „Јагодите користени во оваа студија беа сушени, што има неверојатни импликации за брендовите на храна кои сакаат да создадат повеќе хранливи производи кои се стабилни на полица и сè уште вклучуваат вистински, здрави јагоди густи со хранливи материи. Покрај витаминот Ц, јагодите содржат и други моќни антиоксиданси, вклучително и антоцијани за кои е докажано дека имаат антиинфламаторно дејство. Тие исто така содржат многу важни минерали, вклучувајќи калиум и магнезиум. За мала количина на калории по порција, јагодите се неверојатно хранливи и претставуваат фантастичен додаток на здравата исхрана“.

Што се однесува до следните чекори за ова истражување, д-р Хушманд вели дека истражувачите имаат многу одлични идеи за идни студии кои ќе следат некои од тековните наоди.

Иако се вкусни сами по себе, јагодите се неверојатно разноврсно овошје кое може да се користи и за слатки и за солени јадења. Сепак, една негативна страна е што овие сезонски скапоцени камења не траат долго пред да станат кашести или мувлосани. И нивната сезона само што заврши.

Меѓутоа, ако се правилно замрзнати, како што потсетува Good House Keeping, јагодите може да се „заклучат“ кога се на својот врв, па подоцна можете да уживате во смути, десерти и други оброци кои го содржат ова овошје.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *