25.08.2023 Скопје
Причините за лошиот здив се различни, но меѓу нив важна улога играат одредени намирници во кои уживаме. Додека добрата орална хигиена е клучна за спречување на лошиот здив, подеднакво е важно да се знае како одредени видови храна и пијалоци влијаат на нашата орална хигиена и лошиот здив.
Дали некогаш сте се запрашале која храна и пијалоци можат да бидат виновници за лошиот здив? Дали веќе сте пробале многу начини да го решите овој досаден проблем? Но, можеби решението се криело во една едноставна работа!
Еве листа на 5-те главни виновници за лошиот здив и совети како лесно да ги избегнете:
1. Кафе
Популарниот утрински оброк – шолја кафе, за многумина е незаменлив дел од денот. Но, пијалоците со кофеин како кафето содржат сулфур и кисели соединенија кои можат да предизвикаат лош здив.
Покрај тоа, кафето го намалува производството на плунка, која е природно средство за чистење на устата и неутрализирање на бактериите. Како резултат на тоа, бактериите може да се размножуваат побрзо, предизвикувајќи лош здив.
Доколку не сакате да се откажете од кафето, стоматолозите советуваат да пиете големи количини обична вода со кафето, бидејќи така ќе го намалите ефектот на кофеинот врз сушењето на устата.
2. Кромид
Кромидот е одличен зачин кој на јадењата им дава одлична арома. За жал, може да има непријатна нуспојава – лош здив. Кромидот содржи сулфурни соединенија кои се одговорни за нивниот карактеристичен мирис, но овие соединенија можат да предизвикаат и лош здив.
Дури и мала количина кромид може да предизвика проблеми, бидејќи соединенијата на сулфур се апсорбираат во крвотокот и се излачуваат преку белите дробови, предизвикувајќи лош здив. За да го избегнете овој проблем, измијте ги забите темелно после јадење и џвакајте гранче свеж магдонос за да го отстраните лошиот здив.
3. Млечни производи
Сирењето, млекото и сладоледот се вкусни и хранливи, но можат да придонесат за лош здив. Млечните производи содржат протеини и амино киселини кои се разложуваат на сулфурни соединенија од природни бактерии во устата.
Овие соединенија предизвикуваат лош здив, па затоа е важно да ги миете забите и темелно да ја исплакнете устата по конзумирање на млечни производи.
Исто така, пијте доволно вода за да го подобрите производството на плунка, што ќе го намали растот на бактериите во устата.
4. Алкохол
Консумацијата на алкохол влијае не само на нашата благосостојба, туку и на нашата орална хигиена. Алкохолот го дехидрира телото, што доведува до намалување на производството на плунка.
Сувата уста го поттикнува растот на бактериите, кои предизвикуваат лош здив. Пијте многу вода додека консумирате алкохол за да ја хидрирате устата и да го спречите лошиот здив.
5. Зачини
Мирисните зачини се незаменливи при подготовка на вкусни јадења. Сепак, одредени зачини, како што е кари, кој е комбинација од куркума, ким, коријандер и ѓумбир, може да предизвикаат лош здив.
Доколку сакате да го спречите лошиот здив после конзумирање зачини, намалете ја конзумацијата на силни зачини или исплакнете со вода со лимон после јадење, што ќе ви го освежи здивот.
Подготвено од А.Ѓ.