17.08.2023 Скопје

Храната мора да исполнува безбедна внатрешна температура за да спречи формирање на бактерии.

Се обидувате да испечете колачиња или торта или можеби да пробате нов рецепт? Ја читате постапката за подготовка, а првото упатство гласи: „Загрејте ја рерната“ и тогаш сфаќате дека ќе ви треба уште малку време за конечно да уживате во вашиот специјалитет. Или можеби брзате или имате стара рерна без дигитален термометар, па никогаш не знаете кога рерната ќе ја достигне саканата температура. Во секој случај, можеби се прашувате: „Дали навистина треба да ја загреам рерната?“.

Одговорот зависи од тоа што се обидувате да печете.

„Предгревањето е поставување на вашиот уред на саканата температура и чекање апаратот да ја достигне саканата температура“, вели Лаура Клајн, готвачка и тестер на потрошувачи во Hamilton Beach Brands.

Ако мислевте дека треба само да ја загреете рерната – тоа не е сосема точно.

Секој уред што го користите за подготовка на храна исто така ќе треба претходно да се загрее за да се осигура дека ќе ја достигне точната температура.

„Предгревањето на пржење, тостер или стандардна кујнска печка се прави од истите причини“, објаснува Клајн и додава, „загревањето е неопходно за многу намирници. Некои намирници треба да бидат крцкави, додека за други намирници како колачи или леб, потребна е топлина за да комуницирате со средството за квасец, рецептот за зголемување“. Безбедноста на храната е уште една важна причина зошто некои рецепти и јадења бараат претходно загревање.

На крајот на краиштата, не сакате да се труете себеси, или уште полошо, вашето семејство или гостите, со вашата храна.

„За месото или живината, важно е да се размислува за безбедноста на храната“, објаснува Клајн.

Храната мора да исполнува безбедна внатрешна температура за да спречи формирање на бактерии. Никој не сака да ги доживее резултатите од неправилно готвење. Ако ја загреете рерната, знаете дека храната брзо ќе се подигне на температура, па ќе помине помалку време во „опасната зона“, односно во температурниот опсег каде бактериите брзо растат. Значи, ако рецептот бара претходно загревање, од клучно значење е да одвоите време да го направите тоа. Ова не е чекор што сакате да го прескокнете. Сепак, не треба да ја загревате рерната секогаш кога ја користите. На пример, ако не печете, само го загревате оброкот.

„Нема потреба да ја загревате рерната ако загревате одредена храна, како пица или остатоци од храна, но храната ќе се загрее побрзо кога ќе се загрее“, вели Клајн.

Значи, како да знаете дека вашата храна е правилно загреана?
Според USDA, остатоците треба да се загреат до 75 ° C. Клајн препорачува да се користи термометар за храна за да се измери температурата за да се уверите дека е вкусен. Иако поновите и паметни печки покажуваат кога е постигната саканата температура, тоа можеби не е секогаш 100 проценти точно. Запомнете, колку е повисока температурата, толку подолго е потребно за претходно загревање. Најдобро е да почекате околу 20 минути доколку сакате да бидете безбедни, особено кога подготвувате јадења со месо.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *