06.07.2023 Скопје

За време на топлите денови, треба внимателно да ја изберете вашата храна и местото каде што ќе престојувате. Ви носиме шест совети како да се справите со жестокиот ден.

Клима уреди и одвлажнувачи

Иако температурата можеби не е над 30 степени, кога влажноста на воздухот е висока, многу повеќе се потиме. Затоа, вклучувањето на клима уредот може да помогне да се исуши воздухот. На пазарот може да се купат и навлажнувачи. Најпријатно е да се престојува во просторија каде што влажноста на воздухот е помеѓу 30 и 50 проценти – прочистувачите на воздухот, навлажнувачите и одвлажнувачите често читаат каква е состојбата во вашиот дом.

Оставете го воздухот да се движи

Ако не сакате да го вклучите клима уредот, овозможете проток на воздух: вклучете го вентилаторот, создадете нацрт. Движењето на воздухот ќе направи да се чувствувате многу поудобно. Ако готвите, задолжително вклучете го вентилаторот за вадење, па пареата што побрзо да излезе од вашиот дом.

Не сушете алишта во станот

Ако влажноста на воздухот е веќе висока, не придонесувајте ни за тоа – исушете ги алиштата на тераса или надвор на решетка. Поскапа опција е да вклучите машина за сушење.

Туширајте се со поладна вода

Доколку не сакате вашиот стан да го претворите во парна бања, во вакви денови туширајте се со постудена вода или барем скратете го времето за туширање. Ако огледалото се замагли, дефинитивно сте претерале.

Извадете ги растенијата од станот

Иако се убави и ни го чистат воздухот, кога е жешко не сакаме да имаме многу растенија во просторијата, тие ја зголемуваат влажноста. Извадете ги пред станот или преместете ги во просторијата со најголем проток на воздух.

Пијте вода, јадете салати

За да ги замените течностите што ги губите со потење, пијте повеќе вода од вообичаено, а доколку можете, пијте некои од спортските пијалоци со електролити. Во исто време, ќе ги надоместите минералите што сте ги изгубиле. Најдобро би било да јадете салати, свежо овошје и зеленчук – на тој начин нема да го прегреете телото, а исто така ќе избегнете создавање на пареа што се појавува при готвењето.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *