18.07.2023 Скопје

Правилната исхрана е особено важна во летните месеци, особено во периодот на многу високи температури, изјави д-р Драгана Стојисављевиќ од Институтот за јавно здравје на Република Српска.

Правилната исхрана го спречува прекумерното потење и овозможува компензирање на сите загуби на телесни течности и електролити, со оптимален внес на енергија, со што се обезбедува правилно функционирање на организмот, воспоставување правилен метаболизам и намалување на штетните ефекти од стресот од високите летни температури.

Во лето, треба да се стремите кон полесна, нискокалорична храна, првенствено овошје и зеленчук или мешани салати. Од друга страна, рибата, белото месо, интегралните пченични производи, интегралниот ориз и пченката многу повеќе му одговараат на секој организам.

Покрај правилниот избор на храна, храната што ја консумираме мора да биде и здравствено безбедна за да се спречи појава на болести кои се пренесуваат преку храна, односно труење со храна.

Поради зголемено потење потребно е во топлите летни денови да се внесува што повеќе течност. Течноста што телото ја губи преку пот содржи многу минерали и одредени витамини, најчесто витамин Ц. За да се избегне дехидрација, се препорачува да се пие што повеќе вода, чаеви, сокови без шеќер, да се консумира солена супа, супа, итн.

Во лето е корисно да се консумира млеко или јогурт.

Во летниот период поради високите температури се зголемува и губењето на течности од организмот, па за да се избегне дехидрација потребно е да се пие најмалку 1,5 до два литри течност дневно. На луѓето постари од 65 години им се советува често да пијат течности, без разлика дали се жедни, бидејќи телото на старите луѓе има намалени резерви на вода поради намаленото чувство на жед.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *