22.07.2023 Скопје

Наместо да ги фрламе, лушпите од овошјето како портокали, лимони, грејпфрути и банани можеме да ги користиме на различни начини.

Еве како можете да го искористите целото овошје, вклучувајќи ја и кората, за да го извлечете максимумот од купувањето.

Кора од лимон

Благодарение на високата концентрација на лимонска киселина и освежителниот мирис, кората од лимон е совршена за чистење на кујната и бањата.

Порталот инсајдер советува кората да се трие преку славини, врати за туширање и мијалници, а потоа да се исплакне.

Кора од авокадо

Не мора да трошите дополнително за да ги искористите навлажнувачките својства на авокадото. Имено, втријте ја внатрешноста на лушпата на вашата кожа и оставете ја да делува пет минути, а потоа исплакнете ја. Ова ќе ви овозможи природно пилинг.

Кора од портокал

Наместо да купувате нездрави слатки од самопослуга, направете сами слатки од кора од портокал како захаросани портокали, мармалад или сируп од сладок чај.

Лушпа од банана

Втријте ја внатрешноста на кората на старите чевли и на листовите на растенијата во саксии, а потоа избришете ги со крпа. На овој начин ќе ги полирате чевлите и ќе ги „оживеете“ растенијата бидејќи бананите се богати со калиум, главната состојка на лакот за чевли и добредојдена хранлива материја за растенијата. Можете да го втриете и на мозолчиња и убоди од комарци.

Кора од грејпфрут

Грејпфрутот долго време се прогласува за неговите здравствени придобивки, како што се намалување на холестеролот и крвниот притисок. Покрај тоа, од нејзината кора може да се направи чај кој е богат со растителни влакна. Исечкајте ја кората и ставете ја во врела вода 15 минути, а доколку сакате да ја засладите додадете малку мед.

Подготвено од М.Н.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *