17.07.2023 Скопје

Колагенот е многу важен за сјајна кожа, сјајна коса и силни нокти.

Човечкото тело има способност постојано да синтетизира колаген, кој е потребен за раст и замена на истрошените ткива и за заздравување и реставрација на повредените ткива. Но, со текот на времето, капацитетот на негово обновување постепено се намалува поради процесот на стареење, трајното преоптоварување на организмот или автоимуните болести.

Во младоста брзо се заменува губењето на колаген, но со возраста станува се поизразено и се пресметува дека по 25-тата година телото просечно губи 1,5 отсто колаген годишно. Сепак, недостатокот на колаген можете да го надоместите со правилно консумирање на храна богата со минерали и витамини.

Колагенот е протеин кој во основа е градежен материјал на вашата кожа. Ова е и главната причина зошто е една од најефективните „анти-стареечки“ супстанци што можете да му ги дадете на вашето тело и на тој начин да го вратите младешкиот изглед. Особено ако вашите дваесетти се веќе зад вас, бидејќи по 20-тата година вашето тело произведува се помалку колаген, особено ако ви недостасуваат основни градители.

Знаците на овој опасен недостаток се: длабоки брчки, се повеќе лабава кожа, темни кругови, екстремно овенати образи, итн.

Затоа е важно веднаш да му помогнете на вашето тело и да се погрижите што повеќе да го успорите процесот на стареење и да го вратите младешкиот изглед. Подолу избравме неколку намирници кои ќе ви помогнат во тоа.

Колагенот е најзастапениот вид на протеин во телото, првенствено одговорен за силна и здрава кожа, коса и нокти, а за да се осигура дека секогаш има доволно од него, на телото му се потребни протеини од храната како делови за неговото производство. Протеинот што го јадеме се разложува на аминокиселини за време на варењето, кои потоа повторно се составуваат во колаген. Затоа, наполнете ја чинијата со храна богата со протеини и која содржи малку маснотии, како што се пилешки гради или мисирка.

Грашок

Мал, но многу моќен – тоа е описот на зелениот грашок. Само една чаша грашок содржи речиси осум грама протеини. Ако не сакате да го јадете сам, можете да го додадете во салата, да го додадете во супа или да го измешате со свежи билки за да направите песто кое можете да го прелиете врз тестенините.

Морков

Покрај колаген, морковите се и одличен извор на витамин А. Експертите препорачуваат да ги јадете сами, во салата или помешани со наут (кој е уште еден добар извор на протеини).

Супа од говедски коски/стелка

За невеганите, супата од месо е еден од најдобрите извори на колаген, особено супата од говедски коски, која е одличен извор на колаген од типот I – типот на колаген кој игра најважна улога за здрава кожа, коса и нокти.

Лиснат зеленчук

Темно лиснатите зелени, вклучувајќи спанаќ, кељ и блитва, содржат витамини А и Ц и цинк, кои помагаат во производството на колаген.

Сардини

Рибиниот колаген се наоѓа во коските, кожата и лушпите на рибите. Затоа, ако сакате да ги искористите сите придобивки од овие морски плодови, одберете помали риби кои можете да ги јадете цели или речиси цели, како што се сардини или сардини.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *