susha

25.07.2023 Скопје

Откупот на овошје и зеленчук во Италија скокна за 20 отсто за да се одбранат од големите горештини кои, сепак, ги „горат“ посевите по нивите со изгореници кои предизвикуваат губење на родот, од пиперки до диња, од лубеници до грозје, од домати до модри патлиџани.

Ова е она што произлегува од мониторингот на Coldiretti врз основа на укажувањата на селските пазари на Campagna Amica во последните две недели во споредба со претходните.

Овошјето и зеленчукот се храна која задоволува повеќекратни потреби на телото под стрес од топлината: тие ја хранат, ја гасат жедта, ги надополнуваат минералните соли изгубени преку потта и снабдуваат витамини. За да се обезбедат свежи и квалитетни производи е да се прават повторливи купувања врз основа на секојдневните потреби на семејството со цел да се намали отпадот без да се акумулираат производи кои не се трошат, да се потврди италијанското потекло и да се купат локални производи.

Всушност, зафатот на топлината прави непроменети оштетувања со топлински бранови кои неповратно ги оштетуваат овошјето и зеленчукот, до тој степен што ги прави непродажливи.

Огромната топлина буквално го „попарува“ овошјето, цели полиња се целосно компромитирани од високиот топлотен удар во последните неколку недели, кој оштети 90 проценти од производството на одредени компании, со релативен пад на посевот.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author