depresija devojche

22.06.2023 Скопје

Анализата на здравствените досиеја во Обединетото Кралство покажа голем пораст на нарушувања во исхраната и самоповредување кај тинејџерките, повторувајќи ги сличните наоди во другите европски земји.

Истражувачите забележале голем пораст на нарушувања во исхраната и самоповредување меѓу тинејџерките во Обединетото Кралство од пандемијата Ковид-19.

Од март 2020 година, нарушувањата во исхраната биле 42,4 отсто „повисоки од она што би се очекувало“ за девојчињата на возраст од 13-16 години и 32 отсто повисоки за оние на возраст од 17-19 години, покажа анализата на милиони записи од општа пракса во Велика Британија.

Епизодите на самоповредување беа за 38,4 проценти повисоки од очекуваното за тинејџерките на возраст од 13-16 години, додека немаше зголемување кај девојчињата во другите возрасни групи.

Наодите беа објавени во списанието Lancet Child and Adolescent Health од Универзитетот во Манчестер, Универзитетот Кил, Универзитетот во Ексетер и добротворната организација за истражување на менталното здравје Фондацијата МекПин.

„Причините за зголемување на дијагнозите на нарушувања во исхраната и епизодите на самоповредување кај тинејџерките за време на пандемијата веројатно ќе бидат сложени“, рече д-р Перл Мок, водечки автор и научен соработник од Универзитетот во Манчестер.

Таа додаде дека тие „може да се должат на мешавина од причини како што се социјална изолација, анксиозност што произлегува од менување на рутините, нарушување во образованието, нездрави влијанија на социјалните медиуми и зголемена клиничка свест“.

Истражувачите, исто така, открија дека зголемувањето на нарушувањата во исхраната и епизодите на самоповредување е поголемо во помалку сиромашните заедници што, рече Мок, може да ги одрази „разликите во обезбедувањето услуги и предизвиците во пристапот до клиничка нега“.

Истражувачите користеле база на податоци со анонимни здравствени досиеја на девет милиони млади луѓе на возраст од 10 до 24 години помеѓу 2010 и 2022 година за да ја спроведат студијата.

Тие не открија зголемување на стапките на нарушувања во исхраната или епизоди на самоповредување кај мажите.

„Запрепастувачкиот пораст на дијагнозите на нарушувањата во исхраната и епизодите на самоповредување кај тинејџерките ја нагласува итната потреба за подобрување на раниот пристап до услугите и за навремена интервенција“, додаде д-р Срути Гарг, психијатар за деца и адолесценти и ко-истражувач од Универзитетот во Манчестер.

Студијата во Обединетото Кралство ги повторува претходните наоди во европските земји како Италија, Франција и Белгија.

Според италијанското здружение за невропсихијатрија за деца и адолесценти, инциденцата на нарушувања во исхраната во земјата се зголемила за 30 отсто поради пандемијата, особено кај младите луѓе.

Цитирајќи ги бројките од италијанското Министерство за здравство, организацијата во изјава во март рече дека ова се должи на „изолација, заклучување, затворање училишта и откажување на социјалните иницијативи“.

Студијата објавена во февруари 2022 година во француското списание Clinical Nutrition and Metabolism исто така откри загрижувачки пораст на нарушувања во исхраната кај младите студенти за време на пандемијата.

Студијата покажа дека помеѓу 2009 и 2021 година, инциденцата на нарушувања во исхраната кај учениците се удвоила.

„Овие резултати за првпат укажуваат на загрижувачко зголемување на преваленцата на нарушувања во исхраната кај студентите во времето на пандемијата Ковид-19“, велат авторите на студијата.

„Итно се потребни иницијативи за зајакнување на раното откривање на нарушувања во исхраната со насочени интервенции кај оваа високоризична студентска популација“, додаваат авторите.

Во меѓувреме, друга студија покажа дека уделот на младите луѓе во Белгија на возраст од 18 до 29 години со симптоми на нарушување во исхраната бил речиси 40 отсто поголем во март 2021 година отколку во 2018 година, според европскиот здравствен извештај од 2022 година на Организацијата за економска соработка, операција и развој (ОЕЦД).

ОЕЦД соопшти дека иако менталното здравје на младите луѓе генерално се подобрило во Европа со одобрението на ситуацијата со пандемијата, „уделот на млади луѓе со симптоми на анксиозност и депресија останува двојно поголем од нивото пред пандемијата во некои земји“.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author