side-view-spaghetti-pasta-jars-with-melted-butter-garlic-salt-plaid-cloth-wooden-surface

16.06.2023 Скопје

Зголемувањето на цената на тестенините за 17,5% ги натера Италијанците да тврдат дека минуваат низ „криза со тестенини“. Звучи незначително, но има длабоки економски и социјални импликации.

Асутенти, организација за заштита на потрошувачите, напиша извештај за „небесните растечки цени“, објаснувајќи дека 1 кг тестенини чинеле до 2,44 евра во март 2023 година, 25,5% повеќе отколку во 2022 година.

Купувачите се длабоко погодени, имајќи предвид дека просечниот Италијанец троши околу 23 кг тестенини годишно, според Италијанскиот сојуз за храна. Но, ефектите не се ограничени само на границите на Италија.

Националната потрошувачка се претвора во само 40% од глобалното производство. Останатите 60% од тестенините произведени во Италија се извезуваат.

Според податоците на италијанскиот национален институт за статистика, бизнисот со извоз на тестенини бил вреден околу 3,7 милијарди евра до крајот на 2022 година.

Германија, САД, Франција, Обединетото Кралство и Јапонија се главните пазари за извоз на овој производ.

Постојано зголемената побарувачка и овозможи на Италија да го удвои обемот на извозот во последните десет години и да стане најдобар производител на тестенини во светот. Значи, јасно е дека поскапувањето може да ги загрижи и потрошувачите ширум светот. Но, што го оправдува овој пораст на цената денес и колку треба да бидете загрижени?

Во 2022 година, веднаш по почетокот на руската војна во Украина, цената на пченицата влијаеше на цената на тестенините. Но, тоа се менува во 2023 година.

Нандита Рој, шеф за надворешни работи на Светската банка, изјави дека, и покрај тоа што цените се уште се повисоки од пред војната, Светската банка предвидува намалување од 17,4% во 2023 година.

Значи, прашањето е зошто, ако цените на суровините се намалуваат, цените на тестенините се зголемија за речиси една третина.

200.000 италијански фарми кои произведуваат и продаваат пченица на производителите на тестенини зборуваа преку нивните трговски здруженија, негирајќи каква било вмешаност во поскапувањето.

Според Колдирети, најпознатото италијанско земјоделско здружение, националната пченица се плаќа по 0,36 евра за килограм.

Организацијата изјави дека цената не е доволна ниту за покривање на трошоците за производство.

Ако проблемот не е пченицата, како се оправдува растот на цените на тестенините што е повеќе од двојно поголема од инфлацијата на другите производи во Италија?

Претседателот на производителите на тестенини на Италијанската унија за храна, Рикардо Феличети, изјави дека цените се поврзани со „сите фази на синџирот на снабдување“, а не само со пченицата.

Феличети додаде уште едно оправдување: „Тестенините на полицата денес се произведени пред неколку месеци“, со пченица купена по високи цени и произведена среде енергетската криза во Европа.

„Кризата со тестенини“ во голема мера ја загрижува италијанската влада. Министерот за претпријатија и брендот Made in Italy, Адолфо Урсо, создаде „Комисија за брзо предупредување за анализа на цената на тестенините“ во мај.

Комисијата ќе и дозволи на владата „да ги преземе сите изводливи мерки за да избегне можни шпекулации“, изјави Урсо за медиумите.

Карло Риенци, претседател на Координацијата на здруженијата за одбрана на животната средина и заштита на правата на потрошувачите, изјави дека е клучно да се бараат „аномалии на пазарот насочени кон задржување на малопродажните цени високо“.

Сепак, Масимилијано Дона, претседател на Националната унија на потрошувачи, изгледа незадоволен од Комисијата. Тој за медиумите изјави дека само ревизија не е доволна туку дека е потребна правна постапка.

Масимилијано Дона изгледа убеден дека високите цени на тестенините се должат на шпекулациите во секторот и дека каков било аргумент е недоволен за да се оправда.

„Ако негираме дека има шпекулации, работите навистина одат лошо. Нема оправдувања“, изјави Дона.

Комисијата што ја свика министерот Урсо се обиде да ги разлади работите, предлагајќи за краткорочна иднина „значителен пад на цената на тестенините“ во согласност со намалувањето на цената на суровините потребни за нивно производство.

Доколку во оваа краткорочна иднина цената на тестенините не се намали, „потрошувачите ќе се погрижат за нив, оставајќи ги на полиците“, подвлече Фурио Труци, претседател на Асутенти.

Во секој случај, надвор од обвинувањата и оправдувањата, „кризата со тестенини“ сè уште вклучува и зафаќа неколку фронтови.

Неуспешните решенија ќе ги погодат владата, потрошувачите и земјоделците, особено 120-те компании во секторот, кои вработуваат над 10.000 луѓе во Италија. Затоа е неопходен дијалог.

„Да се каже дека тестенините се главен производ во Италија е потценување“, изјави Дејвид Ортега, вонреден професор на Универзитетот во Мичиген.

„Значи, кога цените на тестенините се зголемуваат, особено од оваа големина, луѓето забележуваат и тоа е голема работа!“, додаде Ортега.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author