03.06.2023 Скопје
Луѓето често не препознаваат дека имаат проблем со висок притисок, додека телото „страда“, а болеста оштетува бројни органи.
Оттука и името „тивок убиец“ за хипертензија, која обично се открива случајно или само по некои критични ситуации.
Лековите, вклучително и инхибиторите на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (ACE), најчесто се користат за намалување на вредностите на крвниот притисок. Сепак, промените во животниот стил, особено промените во исхраната, можат многу да помогнат при високиот крвен притисок.
Кардиологот Џералд Кар-Вајт предупреди на храна која треба да ја избегнува секој со висок крвен притисок. Како што вели, храната со висока содржина на сол е опасна за сите кои страдаат од хипертензија.
„Прво би издвоил еден сендвич бел леб со шунка и сирење. Сите компоненти на овој оброк се богати со сол“, вели д-р Кар-Вајт.
Високиот крвен притисок нема симптоми за многу луѓе, но го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар. Затоа го нарекуваат „тивок убиец“.
„Важно е да се живее здраво, да се вежба и да се јаде урамнотежена исхрана за да се спречи висок крвен притисок“, додаде кардиологот.
Подготвено од А.Ѓ.