07.06.2023 Скопје
Познато е дека срцето е витален орган и дека грижата за него бара паметен избор на начин на живот – редовно вежбање и правилна исхрана.
Има многу работи што можете да ги направите за да го одржите вашето срце здраво, но една од наједноставните промени во животниот стил што ќе му користи на вашето срце е да внимавате што јадете.
Ова се четири намирници кои негативно влијаат на здравјето на срцето.
1. Помфрит
Ниту една пржена храна не е всушност здрава за срцето, бидејќи сите тие имаат високо ниво на заситени и транс масти. Од сите пржени грицки, помфритот се издвојува како најлош.
„Тоа е како да земете парче чист јаглени хидрати, потоа да го пржите и да додадете добра количина сол“, вели д-р Џеф Едертон.
2. Преработено месо
Преработеното месо нема добра репутација меѓу кардиолозите бидејќи таа категорија на храна (која вклучува сланина, шунка и колбаси) го зголемува ризикот од срцева слабост. Но, спротивно на популарното верување, д-р Џеф вели дека сланината не е најлошата храна во категоријата; поради поголемата содржина на заситени масти, колбасот е најлош.
3. Црвено месо
Црвеното месо има значителна количина на холестерол и заситени масти. Иако не е црвено месо, свинското е исто така еден вид месо што не треба да го јадете многу често.
4. Пица
„Кора од пица е богата со јаглени хидрати и натриум, а во зависност од сирењето, исто така е богата со масти и натриум“, вели д-р Џеф Едертон.
Според Едертон, постојат поздрави опции за пица, а пожелно е да се избере една од нив.
Подготвено од А.Ѓ.