https://www.facebook.com/photo/?fbid=540824438082690&set=pb.100064654150489.-2207520000.

13.06.2023 Скопје

Додека економистите тврдат дека растот на цените на храната може да се запре само со намалена побарувачка, од Министерството за земјоделство забележуваат дека тоа нема да се случи пред есен, бидејќи туристичката сезона може да има влијание и на цените на храната во Хрватска во летните месеци. За граѓаните ниту едно оправдување не е утеха бидејќи цените на храната не паѓаат, туку буквално летаат во небо.

Граѓаните будно ги следат цените на загрепски Долац. Од странските туристи само неколку луѓе пазаруваат.

Апликацијата „Движење на цените“ на Министерството за економија ги покажува поскапувањата. Пред шест месеци во одредени трговски ланци поскапеа кељот за 188 отсто, црвениот кромид за 95, лимонот за 90, портокалот за 89, јаболкото за 86 и морковот за 80 отсто.

Бананите се едни од ретките производи кои во мај во однос на април се поевтини за 4 отсто. Само малкумина се трудат да не размислуваат за цени додека тоа е апсолутно неопходно, а граѓаните засега не ги чувствуваат поевтинувањето во паричникот.

Затоа, експертите забележуваат дека состојбата со намалување на цените може да биде подобра само наесен, но во зависност од поголемата понуда на производи и поволните климатски услови.

„Храната е неопходна потреба и кога цените на храната не паѓаат, граѓаните ја намалуваат потрошувачката на други производи поради потребата од храна за да се зачува потрошувачката на храна. Така што наесен, што се однесува до цените на храната, тие нема да зависат од пад на побарувачката, туку од зголемување на понудата“, вели економскиот аналитичар Љубо Јурчиќ.

Франција го фати проблемот со превисоките цени. Францускиот министер за финансии им нареди на трговците да ги намалат цените за 2 до 10 отсто за да им помогнат на домаќинствата во криза со трошоците за живот. За вакви услови се залагаат и земјоделците во Хрватска.

„Речиси е невозможно да се направи нешто на краток рок. Она што може да го направи Владата е да се обиде да го воведе истото по стапките на Франција. Кај нас владата се обиде да го направи тоа со данок на екстра добивка, ќе видиме колку може да се направи, но тука проблемот е многу покомплексен и не може преку ноќ да се реши овој проблем“, изјави Тихомир Јаиќ од Хрватското здружение на земјоделски производители.

Но, се чини дека сите не се грижат подеднакво за цените.

Сепак, за многу граѓани поентата не е да преживеат, бидејќи ако цените на храната паѓаат на глобално ниво, зошто да не и во Хрватска? Така би се оставило нешто за подобар квалитет на живот, а не за обична егзистенција.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author