rak

03.05.2023 Скопје

Според новото истражување на Универзитетот Харвард, ракот кај луѓето под педесет години забележа драматичен скок во последните децении, но причините зад него може да ве изненадат.

Во една студија од Харвардската болница Бригам и Женска болница, истражувачите се обидоа да ги откријат различните причини зошто ракот кај оние помлади од педесет години е во пораст на глобално ниво.

Истражувачите ги користеа постоечките податоци за да ги истражат причините за зголемувањето на ракот и нивната анализа откри дека оние родени подоцна во времето биле повеќе изложени на ризик да ја добијат болеста.

„Од нашите податоци, забележавме нешто што се нарекува ефект на кохорт на раѓање“, рече Шуџи Огнио, професор по патологија на Медицинскиот факултет Харвард и еден од коавторите на студијата.

Огнио објасни дека оние кои се родени во подоцнежните децении имале поголеми шанси да заболат од рак бидејќи веројатно биле изложени на повеќе фактори на ризик на помлада возраст отколку постарите генерации.

Според авторите на студијата, улогата на факторите на ризик и кога се случила нечија изложеност на нив е одлучувачки фактор за тоа зошто ракот е во пораст кај помладите популации ширум светот.

Еден пример што го користеше Огнио беше дека луѓето кои се родени во 1960-тите имале поголем ризик да развијат рак пред 50-тата година од оние родени една деценија пред нив во 1950-тите.

Вооружени со овие податоци, авторите на студијата заклучија дека ризикот од добивање рак кај луѓето помлади од педесет години веројатно ќе продолжи да расте во „последователни генерации“.

Харвард Газет забележа дека Огнио соработувал со водечкиот автор на студијата, Томотака Угаи, и неколку други истражувачи за да ги анализираат податоците за 14 различни типови на канцер со податоци за пациентите кои опфаќаат помеѓу 2000 и 2012 година, барајќи можни фактори на ризик за рак.

Многу од факторите на ризик што ги идентификувал истражувачот ќе ви имаат смисла бидејќи сте ги слушнале сите претходно. Консумацијата на алкохол, дебелината и пушењето беа сите важни.

Конзумирањето на високо преработена храна, исто така, беше посочено како еден од главните фактори на ризик за развој на рак пред педесет години, за кој Угаи рече дека е важен за здравјето на цревата.

„Помеѓу 14-те видови на рак во пораст што ги проучувавме, осум беа поврзани со дигестивниот систем. Храната што ја јадеме ги храни микроорганизмите во нашите црева“, истакна Угаи.

„Исхраната директно влијае на составот на микробиомот и на крајот овие промени можат да влијаат на ризикот и исходот на болеста“, продолжи водечкиот автор на студијата.

Големата храна што би сакале да ја избегнувате врз основа на наодите на студијата се нешта како шеќер, црвено месо и се што е високо преработено што обично се наоѓа во „диета во западен стил“.

Лишувањето од сон, исто така, беше идентификувано како еден од клучните можни фактори на ризик врз основа на истражувањето на студијата. Авторите на студијата открија дека додека возрасните генерално сè уште имаат сличен распоред на спиење како нивните претходници, децата денес се многу повеќе лишени од сон.

Сепак, авторите на студијата забележаа дека има еден голем проблем со нивното истражување и рекоа дека тоа не вклучува доволно информации за земјите со низок и среден приход според Харвард Газет, што значи дека е тешко да се генерализираат резултатите ширум светот.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author