zasladuvachi

16.05.2023 Скопје

Светската здравствена организација (СЗО) објави ново упатство за засладувачи без шеќер (НСС), кое препорачува да не се користи НСС за контрола на телесната тежина или намалување на ризикот од незаразни болести (НЗБ).

Препораката се заснова на наодите од систематски преглед на достапните докази кои сугерираат дека употребата на НСС не дава никаква долгорочна корист во намалувањето на телесните масти кај возрасни или деца. Резултатите од прегледот, исто така, сугерираат дека може да има потенцијални несакани ефекти од долготрајната употреба на НСС, како што е зголемен ризик од дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести и смртност кај возрасните.

„Замената на слободните шеќери со NSS не помага во контролата на тежината на долг рок. Луѓето треба да размислат за други начини за намалување на внесот на слободни шеќери, како што е конзумирање храна со природни шеќери, како овошје или незасладена храна и пијалоци“, вели Франческо Бранка, директор на СЗО за исхрана и безбедност на храна.

„НСС не се суштински диететски фактори и немаат хранлива вредност. Луѓето треба целосно да ја намалат сладоста на исхраната, почнувајќи од рано во животот, за да го подобрат своето здравје“, додаде Франческо.

Препораката се однесува на сите луѓе, освен на лицата со претходно постоечки дијабетес и ги вклучува сите синтетички и природно настанати или модифицирани ненутритивни засладувачи кои не се класифицирани како шеќери кои се наоѓаат во произведената храна и пијалоци, или се продаваат сами за да се додадат во храната и пијалоци од страна на потрошувачите. Вообичаените НСС вклучуваат ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, сахарин, сукралоза, стевиа и деривати на стевиа.

Препораката не се однесува на производи за лична нега и хигиена кои содржат НСС, како што се паста за заби, крема за кожа и лекови, или за нискокалорични шеќери и шеќерни алкохоли (полиоли), кои се шеќери или деривати на шеќер кои содржат калории и затоа не се сметаат НСС.

Бидејќи врската забележана во доказите помеѓу НСС и исходите на болеста може да биде помешана со основните карактеристики на учесниците во студијата и комплицираните шеми на употреба на НСС, препораката е оценета како условна, следејќи ги процесите на СЗО за развивање упатства. Ова сигнализира дека политичките одлуки засновани на оваа препорака може да бараат суштинска дискусија во конкретни контексти на земјата, поврзана на пример со степенот на потрошувачка во различни возрасни групи.

Упатството на СЗО за НСС е дел од пакетот постојни и претстојни упатства за здрава исхрана кои имаат за цел да воспостават доживотни здрави навики во исхраната, да го подобрат квалитетот на исхраната и да го намалат ризикот од НЗБ ширум светот.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author