kanada hrana

29.05.2023 Скопје

Канада често се смета за земја со изобилство со доволно земјоделски простор за да се прехрани населението. Но, снабдувањето со храна во земјата е многу покревко отколку што повеќето сфаќаат и станува сè позагрозено од причини што можеби не ги знаете.

Марулата е главен производ на повеќето канадски трпези, но во втората половина на 2022 година и веќе во новата година, производот вртоглаво порасна во цената. Во март 2023 година, цените почнаа да растат бидејќи поплавата во долината Салинас во Калифорнија претходно во годината ги одложи сезоните на растење.

Важно е да се разбере дека кога времето ќе стане студено во Канада, производството на некои од најважните зеленчуци во земјата се префрла на југ – а во случајот на повеќето увезени зелени салата – тоа значи префрлање во долината Салинас.

Сепак, оваа област на Калифорнија стана поподложна на екстремни временски ефекти бидејќи климатските промени го менуваат нашиот свет. На пример, во есенската сезона на растење на долината Салинас, посевите на зелената салата во областа беа сериозно погодени од некој вид на болест.

Болеста создаде сериозен недостиг на зелена салата и последиците од проблемот се разбрануваа низ канадското општество бидејќи доведоа до постојано високи цени во продавниците и намирниците низ целата земја.

„Во основа, ние се подготвуваме за уште еден пазар на побарувачка-надминување-понуда што ги зголемува цените како што доживеавме минатиот октомври, ноември и декември“, објасни за заменик-претседателот за операции во калифорниската Маркон Кооператива.

Зелената салата се очекува да има четири до шест недели ограничено снабдување, а неговата анализа откри еден од најголемите проблеми со кои се соочува системот за храна во земјата – не се произведува доволно дома за да се обезбедат соодветни залихи.

Приближно три четвртини од свежото овошје и зеленчук во канадските супермаркети се увезуваат од странство, а повеќето од тие намирници доаѓаат од Калифорнија – што значи дека кога Калифорнија ќе има временски проблеми ќе имаат и Канаѓаните.

„Не сакам да бидам, знаете, судбоносец, но мислам, ние во моментов зависиме од речиси целото наше овошје и зеленчук од еден мал географски регион, кој моментално е во суша“, рече Еван Фрејзер од Универзитетот во Гелф.

„И според сите проценки, таа суша веројатно ќе биде полоша во следните 10 години“, продолжи Фрејзер, додавајќи дека ситуацијата може да се покаже проблематична за Канада.

Фрејзер објасни дека ако Калифорнија не може да продолжи да произведува извоз на храна на нивоата што ги имаше во претходните дваесет години, тогаш цените во Канада ќе продолжат да се зголемуваат и тоа ќе доведе до големи периоди на нарушување во земјата.

Toronto Star истакна дека канадските фармери веќе почнуваат да се прилагодуваат на променливата ситуација со снабдувањето и почнале да произведуваат повеќе свеж зеленчук дома. Но, има проблеми што ги спречуваат домашните производи да станат наша нова замена, од кои едниот се временските услови, а другиот недостатокот на поддршка од владата.

„Порано бевме многу повеќе самостојни во свежото овошје и зеленчук – произведувавме многу повеќе од она што го консумиравме дома“, рече професорот од Универзитетот Јорк, Род МекРеј.

„Од Втората светска војна, сето тоа сериозно се влоши, главно затоа што има многу ограничена поддршка од политиката за тоа во споредба, да речеме, со секторите за жито или животинско потекло“, додаде МекРеј.

Неверојатни се бројките колку увезува Канада. На пример, Торонто Стар објави дека Канада пораснала 103.000 метрички тони зелена салата, но ние увезовме два и пол пати повеќе од таа количина. Бројките се слично загрижувачки за производите како брокула, карфиол и спанаќ.

За жал, навистина нема добро решение за проблемот. Експертите забележуваат дека Калифорнија никогаш нема да престане да го произведува она што и е потребно на Канада, но можеби нема да можат да го продадат по цена што Канаѓаните можат да си ја дозволат, оставајќи ја земјата во несигурна неволја.

„Климатските промени нема да го уништат земјоделството“, објасни Еван Фрејзер, „но тоа ќе ја направи храната потешка и поскапа за производство“. Владата на Канада можеби ќе треба да излезе со некои креативни решенија за да го реши проблемот.

Подготвено од А.Ѓ.

About Author